Akár hiszed, akár nem, bizonyos tejek és tejtermékek nem a különféle tartósítást segítő adalékanyagoknak köszönhetik tartósságukat, hanem egy hőkezelési technológiának, az UHT-nek.
Az UHT (Ultra Hight Temperature Treated Technology) egy speciális hőkezelési és csomagolási technológia, aminek célja, hogy elpusztítsa a tejben, tejtermékekben lévő élő csírákat.
Az eljárás menete:
- Az adott tejféleséget 2-6 másodperc erejéig 135-142°C hőmérsékletre melegítik.
- Ezután szobahőmérsékletre hűtik.
- Végül aszeptikusan (csíramentesen) csomagolják.
Az aszeptikus csomagolás a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása, megvédi a tejterméket az utószennyeződéstől, a fény és a levegő káros hatásaitól. Az így dobozolt termékek nem igényelnek hűtést, 30°C hőmérsékleten 15 napos tárolás után sem romlanak meg. Azaz, nyugodt szívvel tarthatók szobahőmérsékleten. Azonban a tárolási hőmérséklet emelkedésével az eltarthatósági idő is csökken.
TIPP!
Keressük meg a csomagoláson jelölt javasolt tárolási hőmérsékletet és ezt betartva biztosak lehetünk benne, hogy a minőségmegőrzési időn belül jó marad a termék.
Az UHT eljárás nemcsak a baktériumokat, de a vírusokat is elpusztítja, ami nekünk, tej és sajtfogyasztóknak kiváltképp jó hír.
A technológia másik nagy előnye, hogy nem sérülnek, nem semmisülnek meg a tej fontos és értékes összetevői, tulajdonságai. Az élelmiszer tápértéke, minősége és íze is megmarad. Az UHT tejek homogenizáltak is egyben: a tejet egy kis résen préselik át, a tejzsírt kis elemekre törik, így az emulgeált állapotban marad, azaz nem jön fel a felszínre. Ennek célja, hogy a bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdők könnyebben megemészthessék a tejet.
Kedvencünk, a Medve Sajt
A natúr Medve Sajt például az UHT technológia áldásos hatásának köszönheti, hogy ott lapulhat a kirándulók és túrázók hátizsákjában. Bátran viheted magaddal bármilyen szabadtéri rendezvényre, +8 és +25°C között tárolva biztos nem fog megromlani.
A sajtgyártás folyamatáról ide kattintva olvashatsz!