A sajtok felvágásának és szeletelésének titka

A sajtok felvágásának és szeletelésének titka
4 perces olvasási idő

Ahhoz, hogy a sajtokkal teli tányér szépen mutasson egy családi étkezésen, vagy baráti összejövetelen, tudni kell vele bánni. Tarts velünk, ismerd meg a tökéletes sajt felvágás és szeletelés titkát.

Az egyes sajtokhoz más-más sajtkés dukál. Persze, használhatsz kenő- vagy bármilyen más kést, ami otthon a kezed ügyébe kerül, de a végeredmény nem lesz olyan ízléses. Márpedig egy gyönyörű sajttál bizony képes emelni a vacsora, ebéd fényét.

Akkor lássunk is neki!

1. Kemény, sokáig érlelt sajtok
Ha van otthon nagyméretű kemény sajtod, elsőként egy hajlított hegyű késsel vágd fel a nagyobb darabokra. Ezután se kapkodd el a dolgokat, odafigyelve szelj még kisebb méretű darabokat. A formáról te döntesz: lehet kocka, cikkely, szelet vagy hasáb alakú a falat. Éljenek a finom, ámde határozott mozdulatok! Ne mozgasd a kést előre-hátra, csak lefelé. Onnan tudod, hogy jól végezted a munkád, ha kevés sajtdarab esik félre.

Alapszabály: a kés mindig legyen jó minőségű, rozsdamentes acélból készült, éles, és fogazatlan.

Tipp!
Salátához próbáld ki sajtszeletelővel: szép, vékony forgácsokat fogsz kapni!

Így vágd fel a következő sajtokat: parmezán, grana panado, érett pecorino, cheddar, chesire, gruyére, ementáli.

2. Puha, friss sajtok
Egy egész korongnyi puha sajt felvágásához olyan kést használj, aminek a pengéje elég hosszú a művelethez. De további kritérium a penge kis vágófelülete is.

Szívből ajánljuk a lyukacsos pengéjű késeket, nekünk nagyon beváltak, mert nem ragad hozzájuk a sajt.

Ha megvagy a darabolással jöhet a szeletelés. Olyan kis szeleteket, vagy cikkelyeket készíts, melyekben egyaránt jut a sajt belsejéből és széléből is. Ha háromszög alakú sajtból indulsz ki, kezdd a csücskénél, majd a végén keletkező széles szeleteket vágd ketté, így hasonló méretű darabokat kapsz.

Így vágd fel a következő sajtokat: fehérpenészes sajtok (pl. camembert, brie), kék penésszel érő sajtok (pl. márvány sajt, Roquefort, Gorgonzola), rúzs kultúrával érő sajtok (Munster, Tourtain).

Tipp!
Ha áttérsz egy másik sajttípus felvágására, szeletelésére, a kést mindig tisztítsd meg egy kis kenyérdarabbal. Így nem fognak keveredni az ízek.

A sajtkések alternatívái

Sajtgyalu – szilárd sajtok szeleteléséhez
A sajtimádók Thor Bjorklund norvég ácsmesternek köszönhetik ezt a remek találmányt. Szabadalmi eszköz, a Thor Bjorklund & Sonner AS nevű vállalat gyártja Lillehammerben. Itt még többet megtudhatsz róluk!

Sajtreszelő – szintén a keményebb sajtfélékhez
Praktikus tipp a reszeléshez: hogy könnyebben menjen, reszelés előtt tedd be a sajtot egy kicsit a mélyhűtőbe, vagy a reszelőt kend meg olajjal. Így a sajt se nem ragad, se nem morzsolódik. Ha nincs kedved bíbelődni a reszeléssel, készen is vehetsz reszelt sajtot.

Girolle – ínyenceknek
Kizárólag a Tête de Moine nevű sajthoz, finom sajtfodrok készítéséhez.

Parmezánvágó kés
Rövid penge, erős kés a kemény, de morzsálódó parmezánhoz.

Sajtvágó húr  Puha, friss sajtok szeleteléséhez
Ha nincs más, egy sajtdrót is kiváló, ami nem más, mint egy U-alakú fogó két szára közé feszített éles és vékony húr.

Megéri olyan célszerszámot használni, melyek az adott sajtfajtához illenek, mert jó barátaid lesznek. Ki tudja, a táladat még a legnagyobb sajtkészítők is megirigyelhetik.

További tippek és érdekességek várnak rád a Sajtbisztró Facebook oldalán!

Fastbridge

További érdekességek