Sajtbisztró

A sajtvilág hungarikumai

A sajtvilág hungarikumai
5 perces olvasási idő

A magyar sajtkultúra feltérképezése igazán hálás feladat. Tisztelettel adózunk azon sajtkészítők előtt, akik úttörői voltak ennek a szakmának, vagy éppen a mai napig minőségi, finom sajtokat biztosítanak a magyar családok számára.

Ugyan a magyar nem tartozik a legnagyobb sajtfogyasztó nemzetek közé, de azért van jó néhány sajt, amire büszkék lehetünk.

Egy igazán tradicionális magyar sajt – Pálpusztai
Nagy hírnévre tett szert a nemzetközi sajtimádók köreiben is. Már 1890 óta létezik, névadója a Derby Sajt- és Vajtermelő Rt. alapítója, Heller Pál, aki a saját nevét „puszta” jelzővel illette, így az a köztudatban mintegy összefolyt a sajt nevével, s így Budapesten megszületett a Pálpusztai.
Ez az a sajt, amit sokan befogott orral fogyasztanak. Erős szagát a Bevibacterium linens nevű baktériumféleségnek köszönheti, ami az ember bőrén is fellelhető, és a kellemetlen testszagokért felelősek.

Lajta sajt
Ne félj, bátran leemelheted a polcról úgy is, hogy sárgás-sötét a héja. Nem romlott, ez a természetes színe. Lyukacsos, tömény, és rendkívül aromás sajt. Elég zsíros, ezért magyar vörösborral fogyasztva az igazi.

Tipp!
Könnyen reszelhető, ezért ajánljuk tésztára is.

Pannónia – a magyar ementáli
A svájci ementáli sajthoz hasonlít, de annál sokkal finomabb. Illata nagyon egyedi, íze diós, lágyan fanyar, egyenletes eloszlású, kisebb-nagyobb lyukai pedig könnyen felismerhetővé teszik.

Tipp!
Kóstold meg a Pannónia sajtot dióval, olíva bogyóval, vagy körtével, mind különböző ízeket hoz ki belőle!

Ilmiczi csemege – nincs nála karakteresebb finomság
A csermajori Újhelyi Imre Szakközépiskola Tanüzeme által gyártott Ilmiczi csemege igazi sajtkülönlegesség. E zsíros sajt apró lyukú, savanykás ízű, a szájban könnyen olvad. Korong alakú, vékony aranysárga kérgű.

Tipp!
Fehér kenyérrel, lilahagymával és vörösborral kísérd.

Medve sajt
A Medve sajt olyan régóta velünk van, hogy szinte már beleégett a magyarok tudatába. Gondoltad volna, hogy több mint 80 éves? A „Barátom, a Medve sajt” reklámszlogent sokan fújják még mindig kívülről. Az ikonikus sajtféleség több ízben (natúr, téliszalámis, csípőspaprikás, sonkás, tejszínes, zöldfűszeres, és laktózmentes) is kapható, melyeket mind a magas minőségű, nagylyukú sajt tesz felejthetetlenné.
Praktikus, kör alakú dobozával, egyenként csomagolt sajtfalatjaival tökéletes útitárs a túrákon és piknikeken.

Karaván sajt
Ha kóstoltad már ezt a magyar füstölt sajtot, amit valódi bükkfával füstölnek, biztosan megnyaltad utána mind a 10 ujjadat. Finoman fűszeres, lágyan krémes, csak úgy olvad a szájban. Igazi ínyencségnek számítanak a magyar sajtpiacon az ízesített változatok, mint a sonkás Karaván és a csípőspaprikás Karaván.

Ranolder
A Ranolder zsíros, keménysajt íze édeskés és sós egyszerre, de egyik ízhatást sem viszi túlzásba. Készítője egy kis vidéki üzem, a Sümegtej. Karakteres, egyedi baktériumflórával bír.
A magyar sajtoknak drukkolhatunk idén júliusban a Salon du Fromage-on, ami nem más, mint a sajtok világkiállítása. A versenyen való részvételre egyenesen Roland Barthélemy hívta meg a magyarokat, aki a világ legismertebb sajtmestere és sajtlovagja.

Natúr kecskesajt
Kiváló állagú, közepesen érlelt sajt jellegzetes ízzel és illattal. Ha még soha nem kóstoltad a kecskesajtot, remek bevezető termék. Nem túl zsíros, és nagyon passzol hozzá a füge és áfonya íze.

Tipp!
Próbáld ki grillezve!

Juh gomolya
Enyhén csípős, fűszeres sajt 100% juhtejből. Igazi hungarikum.

Ha nem is vagyunk egy sajt nagyhatalom, azért számos finomabbnál finomabb sajttal büszkélkedhetünk. Próbáljátok ki bátran és szeressétek a hazai sajtokat!

Fastbridge

További érdekességek