Sajtbisztró

Tökéletes fondü házilag a hideg estékre!

Azok a forró sajtos esték
5 perces olvasási idő

A zord, hideg időben szívesen fogyasztunk olyan ételeket, italokat, melyek a testünket és lelkünket egyaránt felmelegítik. Ám ha már unod a forró csokit és a teát, akkor a következő, sajtos ötleteket imádni fogod az otthon töltött téli estéken.

Fondü, a tipikus favorit
A forró, sajtos ételek említésekor neked is a kis edényekben gőzölgő fondü jut eszedbe? Nem csoda, hiszen nemcsak gyors vacsora, hanem tökéletes vendégváró ötlet is, ha nincs energiád a bonyolult menüvel bajlódni.

A fondü alapját mindig valamilyen sajt, egy kevés fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma, illetve a mellé kínált kenyér adja. Az ízek és a textúra változatosságát a sajtok fajtái, illetve a fűszerek adják.

Nálunk az egyik befutó a Karaván füstölt sajtos fondü, aminek receptjét megnézheted itt. Az ínyenceknek kínálhatsz a kenyér mellett szőlőt, körtét, almát, diót, de isteni falatokat tehetsz az asztalra a Pannónia Mester, az Ilmiczi csemege és a trappista sajtok együttesével is.

TIPP!
A fogás mellé válassz egy finom bort, ha pedig vezetsz vagy nem kedveled az alkoholos italokat, a meleg teát ajánljuk.

Sült camembert
A sült camembert igazi társának a fokhagymát tartják, ilyen recepteket a mi gyűjteményünkben is találsz. Ha viszont szeretnél egy különlegesebb ízkavalkádot tenni az asztalra, akkor próbáld ki a fügével, dióval, pisztáciával vagy a szirupban párolt körtével és pirított mandulával készített camembert-t. Igazán ínyenc vagy? Használd alapként a Tihany Ínyenc Camembert chilis vagy zöldborsos változatát.

Rántott sajt egy kis extrával
Gyermekkorunkra visszagondolva a trappista sajtból készült változat jelenik meg lelki szemeink előtt, egy kis majonéz társaságában. A rántott sajt ideje a felnőtté válással nem jár le, ilyenkor viszont már új ízkombinációkat keresünk. Nézzük, melyik sajtokat a legjobb választás ropogós bundába csomagolni.

A füstös ízek kedvelőinek tányérjára a klasszikus Karaván, a krémes állag rajongói elé a Medve kockasajt kerülhet, az áfonyalekvár mellé pedig tálalj Tihany Ínyenc Camembert-t. Panírozz duplán, hogy a sajt biztosan a bundában maradjon, ha pedig magát a panírt dobnád fel, helyettesítsd a hagyományos zsemlemorzsát zabkorpával, lenmag-, szezámpehellyel vagy kókuszreszelékkel.

TIPP!
Ha nincs kedved vagy időd panírozni, akkor válaszd ki az ízlésedhez legközelebb álló új Aranyfalatokat: a krémes Tihany camembert-t, a klasszikus, füstölt ízvilágú Karavánt vagy a Medve kockasajtot ropogós bundában. Itt még többet megtudhatsz róla! (link a rántott sajtos cikkre)

Ha téli sütögetés, akkor raclette
A Svájcból származó racklette grillt azoknak találták ki, akik imádják a sült sajtot és a jó társaságot. Egy ilyen estén ugyanis az asztalt körbeülve mindenki az ízlésének és étvágyának megfelelően készítheti el a vacsoráját.

Milyen alapanyagot válassz? Van kifejezetten raclette sajt, de ezt itthon nagyon kevés helyen találod meg. A jó hír, hogy ennek helyettesítésére tökéletes alternatíva bármilyen zsírosabb (30% feletti zsírtartalmú) sajt, például az ementáli, a mozzarella vagy a camembert.

TIPP!
Fokozd az ízélményt a sajt mellé tett héjában főtt burgonyával, pirított baguette-tel, csemegeuborkával, gyöngyhagymával, sonkával, de a körte, dió és az alma szintén tökéletes választás.

Grillezett camembert, télen is
A kerti grillpartik szezonja ugyan lejárt, az ízvilágról azonban nem kell lemondanod. Elég, ha beszerzel egy grill serpenyőt. Milyen sajtot válassz? Tökéletes például a Tihany Grill Camembert, a füstös ízek rajongóinak pedig érdemes kipróbálniuk a Karaván Grillt. Az így elkészített sajtokhoz olajat sem kell adnod, ráadásul a felhevült serpenyőben mindössze 1-2 perc alatt átsülnek.

Fastbridge

További érdekességek