Sajtbisztró

Camembert: a sajt, amiből többet hozhatsz ki, mint gondolnád

Camembert: a sajt, amiből többet hozhatsz ki, mint gondolnád
5 perces olvasási idő

A camembert felhasználási lehetősége jóval túlmutat a szendvicskészítésen. Talán már te is kipróbáltad a sütőben elkészített fokhagymás változatát, most viszont ennél kreatívabb ötleteket mutatunk be.

Sajtkrémleves új kiadásban
A camembert és a vargánya kombinációja a nem hétköznapi ételek összetevője, krémlevesként elkészítve pedig igazi meglepetés lehet a vendégeinknek. Ha különleges vacsorát vagy ebédet tervezel, tökéletes felvezető ez a fogás, amire a pontot a sonkachips teszi fel.

Ezekre a hozzávalókra lesz szükséged:

– 40 dkg vargánya
– 15 dkg natúr Tihany Ínyenc Camembert
– 10 dkg fekete-erdei sonka
– 5 dl húsleves
– 2 ek. olívaolaj
– 4 gerezd fokhagyma
– ízlés szerint só, bors
– egy kávéskanál majoranna

Vékonyan szeleteld fel a gombát, majd felhevített olajon pirítsd meg. Add hozzá az összezúzott fokhagymát, borsot, majorannát. Pár perc kevergetés után öntsd hozzá a húsleves levét, forrald fel, és darabold bele a camembert sajtot. 5 perces forralást követően turmixold össze, kóstolás után sózd meg, ha szükségesnek érzed.

A sonkákat darabold vékony csíkokra, pirítsd meg nagyjából 1 evőkanálnyi olívaolajon, tálaláskor pedig szórd a leves tetejére.

TIPP!
A fehérpenészes sajtokkal, köztük a camembert-rel korábban már foglalkoztunk. Ha még nem olvastad a cikket, itt a lehetőség!

Rántott camembert egy kis csavarral
A rántott sajt gyermekkorunk egyik nagy kedvence, a klasszikus trappistából készült változatnál azonban nagyobb gasztronómiai élményt nyújthat a következő ötlet. Ha szeretsz kísérletezni az ízekkel, mindenképpen próbáld ki!

Ezeket készítsd elő:

– 25 dkg (2 csomag) natúr Tihany Ínyenc Camembert
– 10 dkg finomliszt
– 10 dkg zsemlemorzsa
– 10 dkg dió
– 2 db tojás
– 1 csipet só
– 2 dl napraforgó olaj a sütéshez

A sajtkarikákat negyedeld el, majd duplán panírozd be: először forgasd meg őket a lisztben, majd a felvert tojásban, ezután újra jöhet a liszt és a tojás, végül a zsemlemorzsával elkevert darált dió. Serpenyőben melegíts egy ujjnyi mennyiségű olajat, és addig süsd, amíg a bunda aranybarna színű lesz. A fordításhoz lehetőleg csipeszt használj, véletlenül se szúrj bele villát. Amikor mindkét oldala elérte a kívánt színt, szedd ki konyhai papírtörlőre, így leitathatod róla a felesleges olajat.

TIPP!
Próbáltad már áfonyaszósszal? Forralj össze 20 dkg áfonyát 3 ek. mézzel és 1 kk. fahéjjal, majd adj hozzá 3 ek. vajat. Nagyjából 2 perc kevergetés után vedd le a tűzről, és készen is vagy. A kevésbé édesszájúaknak is vannak remek ötleteink, például a Szezámos-mandulás camembert bazsalikomos zöldborsópürével.

Az alma nem csak a borozós esték kelléke
A gyümölcsök nem csak a sajttálak tökéletes társa. Ennek bizonyítására álljon itt egy remek kis recept.

Amit be kell szerezned:

– 2 db natúr Tihany Ínyenc Camembert
– 20 dkg gomba
– 6 szál újhagyma
– 15 dkg szárzeller
– 20 dkg alma
– 2 ek. olaj
– 1 tk. szárított kakukkfű

Vágd vékony szeletekre a sajtot és a megmosott almát. Tisztítsd meg a gombát, a hagymát, valamint a szárzellert, majd darabold fel. Ha készen vagy, száraz, forró serpenyőben süsd át az almakarikák mindkét oldalát, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és futtasd meg rajta a gombát, a hagymát, és a szárzellert, szórd meg kakukkfűvel, sóval, borssal. Helyezd egy hőálló tálba az elkészült gombás ragut, illetve az almakarikákat, ezekre kerülhet a sajt. Nagyjából 10-15 perc sütésre van szükség, akkor készült el, ha a sajt szépen ráolvadt.

Ha hiszed, ha nem a camembert még ennél is több finom lehetőséget rejt magában. Kísérletezz, próbálkozz, és mondd el nekünk, melyik volt a család vagy éppen a barátok kedvence:

Camembert saláta gyümölcsökkel és dióval

Töltött burgonya grill camembert sajttal

Chilis-rozmaringos sült camembert baconnel

Sült camembert fügével, dióval és pisztáciával

Camembertes kosárkák karamellizált hagymával és áfonyával

Fastbridge

További érdekességek