Sajtbisztró

Camembertes kosárkák karamellizált hagymával és áfonyával

Camembertes kosárkák karamellizált hagymával és áfonyával

Hozzávalók kb. 12 db kosárkához:

    30 dkg liszt15 dkg vaj (hideg)70 ml jéghideg vízsó, borsA töltelékhez:1 kg hagyma10 dkg vaj1 evőkanál cukor2 db chilis Tihany Válogatás Ínyenc Camembert aszalt tőzegáfonya vagy áfonyalekvár
2 perces olvasási idő

A vajat felkockázzuk, és gyorsan összedolgozzuk a liszttel és a vízzel. Kevés sóval, borssal ízesítjük és összedolgozzuk,  ügyelve rá, hogy jó morzsás maradjon a tészta. Pár órára hűtőbe tesszük. Érdemes nagyobb adagban készítenünk és lefagyasztanunk a maradék tésztát, hogy bármikor tudjunk belőle használni. A hagymát felszeleteljük és vajon, lassú tűzön megfonnyasztjuk. Hozzáadunk egy kis cukrot és egészen puhára, enyhén barnásra fonnyasztjuk, így lesz igazán édes és vajpuha a hagyma. A tésztát kinyújtjuk. Nem túl vékonyra nyújtjuk, nem baj, ha kicsit morzsásnak látjuk, és esetleg megtörik. A kosárkákhoz megfelelő nagyságú darabokat vágunk belőle, és belenyomkodjuk a formákba. Egy villával megszurkáljuk a kosárkák alját, majd alufólia darabokat teszünk bele, hogy teljesen befedjék a tésztát. Minden kosárkába szárazbabot, vagy csicseriborsót teszünk nehezéknek és 170°C sütőben ún. vaksütéssel kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Ha készen vannak, akkor kivesszük belőlük a sütőbabot és a fóliát, és beletesszük a karamellizált hagymát. A tetejükre egy-egy darabka camembert sajtot helyezünk, a sütő hőfokát 200°C-ra emeljük és 5 perc alatt a kosárkák tetejére olvasztjuk a sajtot. Ha kész, egy kevés áfonya lekvárt vagy aszalt áfonyát teszünk a tetejére. Kínálhatjuk előételként egy kis zöldsalátával, kisebb méretben kitűnő party falatok is lehetnek.

*Elkészítési idő: 45 perc, valamint 5 óra hűtés

Fastbridge

Hozzávalók kb. 12 db kosárkához:

    30 dkg liszt15 dkg vaj (hideg)70 ml jéghideg vízsó, borsA töltelékhez:1 kg hagyma10 dkg vaj1 evőkanál cukor2 db chilis Tihany Válogatás Ínyenc Camembert aszalt tőzegáfonya vagy áfonyalekvár

További érdekességek