Sajtbisztró

Francia sajtművészet – a francia régió sajtjai

6 perces olvasási idő

Francia sajtművészet

Akár a divat, akár a művészet világáról van szó, a francia jelző mindig a könnyed elegancia és a kifinomult ízlés záloga. Nincs ez másként a gasztronómia tekintetében sem, hiszen Franciaország környezeti adottságainak és a fejlett tejgazdaság kultúrájának köszönhetően több, mint 400 féle francia sajtot ismerünk, amik régiók szerint változnak. A francia sajtkészítési kultúra megőrizte egyedi báját, hiszen sok helyen még ma is inkább kisgazdaságokban, úgynevezett „ferme”-ekben, a sajtok érlelése pedig pincékben, vagyis „caviste”-okban történik. Magyarországon az Ile de France sajtok varázsolnak hamisítatlan francia hangulatot a tányérunkra, melyek közül mindenki megtalálja az alkalomhoz és ízléséhez illőt.

A Franciaországban gyártott sajtokat 6 csoportba oszthatjuk a nedvességtartalmuk, tésztájuk állománya és az érlelés módja szerint: a könnyed friss sajtok mellett megtalálhatóak a krémes lágysajtok, a különböző súlyokkal hosszabb vagy rövidebb ideig préselt sajtok, a karakteres ízű és illatú penészes sajtok, az igen közkedvelt, sokszor lyukakkal tarkított kemény sajtok, valamint a könnyen kenhető ömlesztett sajtok, melyek kezdetben a szépséghibás sajtok összeolvasztásából készültek.

Nézzük meg ezek közül a legismertebbeket és kóstoljunk bele a legkülönlegesebb típusokba!

Friss falatok

A friss sajtok igen népszerűek Franciaországban. Elkészítésük abban különbözik a többi sajttípustól, hogy a tejet kis mennyiségű oltóval oltják be alacsony hőmérsékleten, így egy nedves alvadékot kapnak, melyet a kemény sajtokkal ellentétben nem érlelnek sokáig. Hazánkban a kecsketejből készült, jellegzetes ízű, zsíros friss sajt, az Ile de France Chavroux igen népszerű, mellyel különleges és karakteres ízeket csempészhetünk salátánkba vagy meleg ételeinkbe.

A baráti találkozók vagy kerti partyk különleges csemegéje lehet a szintén friss sajtok közé tartozó Ile de France Apérifrais Provance, mely valóban egy falat Provance!  Ez a friss sajtspecialitás egyedi, a térségre jellemző fűszerezéssel készül, azonban nem csak gourmet fogásként szerepelhet a tányérunkon, hanem önmagában fogyasztva is tökéletes választás lehet egy kis otthoni mozizáshoz egészséges nassolnivalóként.

Tudtad?
„Provance híres fűszernövényei között megtalálható a kakukkfű, a petrezselyem, a tárkony, a majoránna, a rozmaring, a bazsalikom, a szurokfű, és a különleges aromát adó levendula is.”

Lágy kényeztetés

Három féle lágy sajtot különböztetünk meg, ha a francia típusokról beszélünk. Ide tartoznak a penész bevonatú sajtok -melyek részben lefölözött tejből készülnek-,  a népszerű mosott kérgű sajtok, melyek többek közt a burgundi régió jellegzetes típusai, valamint a rúzsos sajtok, amik a különleges színárnyalatú baktériumkultúráról kapták nevüket.

A penész bevonatú sajtok közé tartozik a Camembert, ami fehér nemespenész kérgével és lágy, krémes belsejével meghódította az egész világot. Ha szeretnénk egy igazán különleges francia kuriózumot kipróbálni, kóstoljuk meg a 60 éves múltra visszatekintő Caprice des Dieux Camembert-t, melynek íze a friss tejre, tejszínre emlékeztet gyenge diós mellékízzel, selymes és krémes állagával pedig kiemelkedik a hasonló lágysajtok közül.

Azok, akik a rúzsos sajtok karakteres ízvilágát részesítik előnyben, mindenképp kóstoljanak bele a Le Vieux Pané rúzsflórával érlelt zsíros lágysajtjába, amely szintén egy hamisítatlan francia sajtkülönlegesség. Tökéletes érettség jellemzi ezt a sajtot, melyet a jellegzetesen erős, vidékre emlékeztető íze tesz valóban felejthetetlenné.

Pikáns penész

Franciaország különböző régióiban más-más penészes sajtok készülnek, amelyekben közös, hogy olyan baktériumkultúrával oltják be őket, melyek zöldes vagy kékes erezetet, foltokat képeznek a sajttésztában. A juhtejből készült, magas zsírtartalmú, híres márványsajt a Rokfort például Dél-Franciaországból, Roquefort-sur-Soulzon vidékéről származik.

Burgundia pedig nem csupán burgundi boráról, de a gazdag, vajas ízvilágú, enyhén gombás aromájú Bresse Bleu sajtjáról is ismert, mely ideális választás lehet azoknak, akik még csak most barátkoznak a kék sajtok világával.

Gasztronómiai utazásunkat folytatva, kissé délebbre kalandozva találjuk meg az Auvergne régiót, ahol a 60 napig érő kékpenészes sajtot, a Saint Agur kéksajtot készítik. A hagyományos kéksajtokhoz képest kevésbé sós, és enyhébb, fűszeres íze miatt igazi különlegességnek számít, mely egyedülálló krémes állománnyal és harmonikus ízvilággal varázsol el már az első falat után.

Tudtad?
„A márványsajt elnevezés a belső penészes sajtok különlegesen erezett mintázatából ered, mely a márvány kőzetre emlékeztet.”

Fastbridge

További érdekességek