Sajtbisztró

Grillezzünk sajtot!

Grillezzünk sajtot!
3 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a három legismertebb grillezni való sajt a camembert, a provolone és a halloumi? Cikkünkből most elsajátíthatod a kerti sajtsütögetés örökszabályait, sőt megosztjuk veled a kedvenc receptjeinket is!

A grillezett sajt mennyei csemege. Kiválóan illik a húsokhoz és salátákhoz, de lilahagymához, dióhoz, illetve áfonyalekvárhoz egyaránt társíthatod. Pár perc alatt elkészíthető, ám nem árt néhány egyszerű fogással tisztában lenni.

1. Felvágás
A legtöbb sajtot érdemes egy-két centi vastag darabokra szelni, mielőtt a grillrácsra helyeznéd őket. Ez alól egyedül a camembert kivétel, amit egészben kell megsütni.

2. Ízesítés
A grillezni szánt sajtot akár ízesítheted is. Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, hogy a sütés előtt kevés olajjal elkevert, tetszőleges fűszerkeverékkel kened meg. A mi kedvencünk a sós, borsos, rozmaringos, fokhagymás mix.

3. Irány a grillsütő
Miután feltetted a sajtot a rácsra, hagyd rajta két-három percig. Amikor pedig megfordítod (az a jó, ha enyhén barnák), óvatosan tedd, hiszen ha megsérted a sajtot, könnyen szétfolyhat.

TIPP!
Akkor is készíthetsz grillsajtot, ha éppen elromlott az idő, vagy csak szeretnéd visszaidézni a nyár hangulatát, csupán egy serpenyő kell hozzá. Ha serpenyővel dolgozol, feltétlenül tapadásmentes legyen, így olaj hozzáadása nélkül tudsz grillezni.

A Satjtbisztró kedvenc grill sajtjai!

Camembert
A Tihany Válogatás Grill Camembert-rel igazi finom falatokat varázsolhatsz az asztalra. Előételként, de főételként sem okoz csalódást. Mivel a külső penészréteg egyben tartja, nem folyik szét a rácson.

Kóstold meg csicseriborsó salátával is!

Füstölt sajt
Gondolkodtál már rajta, milyen lehet füstölt sajtot grillezni? Annyit elárulhatunk, ha egyszer kipróbálod, nem tudsz majd betelni vele. A mi kedvencünk a Karaván Grill, amiben a kemény füstölt kéreg és a rugalmasan lágy sajttészta párosa egyszerűen fenséges, hamburgerhez is kiváló választás.

Az olasz grillkirály: Provolone
Sárgás színű, ízletes, forrázott gyúrt sajt. Frissen enyhén, három hónap múltán pikánsan füstölt ízű.
Közepes hőfokon sütve a legfinomabb. Kóstold meg málnaecetes rukkolasalátával!

Ne tedd!
A lágy és a félkemény fajták, például a trappista, az edámi és a mozzarella grillezésére jobb, ha nem fecsérled az idődet, mivel a meleg hatására szétfolynak.

Halloumi
Ciprusi grillsajt, ami kecske, juh és tehéntej mixéből készül. A zsírtartalma alacsony, nedvességtartalma ideális a grillezéshez. Jellemzően ruganyos állagú és kissé sós ízű, így nem igényel plusz sózást. Mivel tradicionálisan szárított mentalevelekbe forgatva tartósítják, értelemszerűen menta ízű, de ez az íz a grillezés után teljesen eltűnik.

Ha kerti parti, akkor mindenképpen tegyél egy próbát az alábbi finom ételkülönlegességekkel:
Grill camembert, csirkekebab és grillzöldségek
Füstölt grillsajt narancsos-édesköményes salátával és bulgurral

Fastbridge

További érdekességek