Sajtbisztró

Ha így tárolod a sajtokat, sokáig megőrzik majd frissességüket

Ha így tárolod a sajtokat, sokáig megőrzik majd frissességüket
5 perces olvasási idő

Ha már kiválasztottad a hőn áhított sajtot, és betetted a kosaradba, jó, ha tudod, hogyan a legcélszerűbb tárolni ahhoz, hogy sokáig finom legyen. Az egyes sajtfajták azonban más-más tárolási módot igényelhetnek. A Sajtbisztró most eligazít a témában.

Sajtban otthon vagyunk.
Kevesen tudják, de a sajtok egy része még nem ért meg egészen, mikor hazaviszed, tovább érnek a hűtőszekrényedben. Ahogy az imént említettük, a tárolási módot a sajt fajtája határozza meg, de azért van néhány általános ökölszabály:

  • a sajt leginkább 5-8 ºC-on érzi jól magát,
  • a sajt szivacs módjára szívja magába az illatokat, ezért is fontos a csomagolás,
  • jó ha tudod, hogy a felszeletelt sajt hamarabb romlik,
  • a keményebb sajtok szívósabbak, azaz tovább elállnak, mint a lágyak,
  • a hasonló sajtokat egymás mellett is tárolhatod.

Mi a különbség a minőségét megőrzi és a fogyaszthatóság között?
A fogyaszthatósági idő a legfontosabb dátum, melyet étel és élelmiszer biztonsági okokból szem előtt kell tartani. A fogyasztható kifejezést a gyorsan romló élelmiszerek esetében használják, ilyen például a húsáru, egyes tejtermék (tej, lágysajtok, savanyított tejtermékek) vagy a tojás. Ezen ételek elfogyasztása a megadott dátum után már nem biztonságos.

Az élelmiszeripar ezeket a dátumokat azért határozza meg, hogy eddig tudják szavatolni a termékek elfogyasztásának biztonságát. Egy termék minőségmegőrzési idejének meghatározásakor a gyártók a maximális biztonság érdekében a csomagoláson jelölt időtartamnál 25-30%-nál hosszabb ideig tesztelik a terméket, azaz eddig kell a terméknek a minőséget megőriznie, ideális tárolási körülmények között.

Figyelem! Soha ne használjunk a főzéshez a fogyaszthatósági dátumot már túllépő húsféléket és halat. Ezekben az esetekben szigorúan be kell tartani a fogyaszthatósági dátumot!

A minőség megőrzési idő olyan élelmiszereken kerül feltüntetésre, amelyek a jelzett dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek (például a konzervek, kekszek, vagy a fűszerek, vaj, kemény sajtok, ömlesztett sajtok, utóhőkezelt tejtermékek), illetve gyártói garanciával már nem rendelkeznek. Tehát a gyártó addig a bizonyos napig garantálja, hogy az adott élelmiszer állagában, minőségében és megjelenésében is a legjobb. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a javasolt dátum után már nem fogyasztható.

Így tárold a kemény és félkemény sajtokat
Csomagold be őket jól, így akár 2 hétig is vígan elvannak a zöldséges rekeszben.

Ha a parmezán sajtot mondjuk konyharuhába, esetleg viasz,-és zsírpapírba csomagolod, hetekig eltarthatod. A lényeg, hogy lélegezzen. Vákuumcsomagolásban pedig egyenesen hónapokig tárolható, sőt, fagyasztani is jól lehet. A fóliával vigyázz, mert biztos talaja a penészedésnek.

Friss és lágy sajtok tárolása
Ha már kicsomagoltad őket, minél hamarabb fogyaszd el. Persze így is elállnak pár napig, ha természetes papírba csomagolod őket. A penészes típusok helye műanyag dobozban van, melyek alját zsírpapírral béleld ki. Ezt ne mulaszd el rendszeresen, két-három naponta cserélni.

A feta és mozzarella sajtot a saját levében tárold, és tedd üveg-, vagy műanyag edénybe, így marad még napokig fogyasztható.

A friss gomolya sajtok a zacskóból kivéve, kezeletlen fából készült vágódeszkán, papírtörlőbe csomagolva hűtőben tárolhatóak.

Tipp!

Jobb, ha csak annyi sajtot vágunk fel, amennyit pár napon belül megeszünk, mert a felvágott sajt könnyen szárad, penészedik, vagy savanyodik.

Fagyasszuk-e a sajtot?
Miért is ne? Ámbár az állaga kissé változhat, de nem nagy mértékben. Vágd kisebb darabokra (kb. 250 g és két cm vastag) és tekerd alufóliába. Ne a mikróban olvaszd ki, tedd inkább pár órára hűtőbe.

Összegzésképp elmondható, hogy a sajtok egészen sokáig fogyaszthatók, ha egy kicsit is ügyelsz rájuk. A tárolás ideális módjára és hőmérsékletére kell csak figyelni. Ha mindez adott, akkor már csak arra legyen gondod, hogy fogyasztás előtt fél órával kivedd a hűtőből. Így teljesednek ki ugyanis leginkább az aromái. Jó étvágyat!

További tippek és érdekességek várnak rád a Sajtbisztró Facebook oldalán!

Fastbridge

További érdekességek