Sajtbisztró

Ha így tárolod a sajtokat, sokáig megőrzik majd frissességüket

Ha így tárolod a sajtokat, sokáig megőrzik majd frissességüket
4 perces olvasási idő

Ha már kiválasztottad a hőn áhított sajtot, és betetted a kosaradba, jó, ha tudod, hogyan a legcélszerűbb tárolni ahhoz, hogy sokáig finom legyen. Az egyes sajtfajták azonban más-más tárolási módot igényelhetnek. A Sajtbisztró most eligazít a témában.

Sajtban otthon vagyunk.
Kevesen tudják, de a sajtok egy része még nem ért meg egészen, mikor hazaviszed, tovább érnek a hűtőszekrényedben. Ahogy az imént említettük, a tárolási módot a sajt fajtája határozza meg, de azért van néhány általános ökölszabály:

  • a sajt leginkább 5-8 ºC-on érzi jól magát,
  • a sajt szivacs módjára szívja magába az illatokat, ezért is fontos a csomagolás,
  • jó ha tudod, hogy a felszeletelt sajt hamarabb romlik,
  • a keményebb sajtok szívósabbak, azaz tovább elállnak, mint a lágyak,
  • a hasonló sajtokat egymás mellett is tárolhatod.

Így tárold a kemény és félkemény sajtokat
Csomagold be őket jól, és 2 hétig is vígan elvannak a zöldséges rekeszben.

Ha a parmezán sajtot mondjuk konyharuhába, esetleg viasz,-és zsírpapírba csomagolod, hetekig eltarthatod. A lényeg, hogy lélegezzen. Vákuumcsomagolásban pedig egyenesen hónapokig tárolható, sőt, fagyasztani is jól lehet. A fóliával vigyázz, mert biztos talaja a penészedésnek.

Friss és lágy sajtok tárolása
Ha már kicsomagoltad őket, minél hamarabb fogyaszd el. Persze így is elállnak pár napig, ha természetes papírba csomagolod őket. A penészes típusok helye műanyag dobozban van, melyek alját zsírpapírral béleld ki. Ezt ne mulaszd el rendszeresen, két-három naponta cserélni.

A feta és mozzarella sajt a saját levében maradjon, és tedd üveg-, vagy műanyag edénybe. Egy hétig eláll.

A friss gomolya sajtok a zacskóból kivéve, kezeletlen fából készült vágódeszkán, papírtörlőbe csomagolva hűtőben tárolhatóak.

Tipp!
Jobb, ha csak annyi sajtot vágunk fel, amennyit pár napon belül megeszünk, mert a felvágott sajt könnyen szárad, penészedik, vagy savanyodik.

Mi legyen a penésszel?
Te is azok táborát gyarapítod, akik egy kis penész láttán azonnal kidobják a kukába még a legdrágább sajtot is? Ne tedd. Egyedül a parmezán sajt helye van ott, a többi sajtféleség penészes részét egyszerűen csak vágd le pár milliméternyit (így az összes gombafonalat eltávolíthatjuk), és kóstold meg. Ha jó az íze, megnyugodhatsz.

Ha pedig a penész a kérgen üti fel a fejét, elég sós vízzel lemosni.
A hűtő klímája egyébként kifejezetten kedvez a penész kialakulásának.

Fagyasszuk-e a sajtot?
Miért is ne? Ámbár az állaga kissé változhat, de nem nagy mértékben. Vágd kisebb darabokra (kb. 250 g és két cm vastag) és tekerd alufóliába. Ne a mikróban olvaszd ki, tedd inkább pár órára hűtőbe.

Összegzésképp elmondható, hogy a sajtok képtelenek megromlani, ha egy kicsit is ügyelsz rájuk. A tárolás ideális módjára és hőmérsékletére kell csak figyelni. Ha mindez adott, akkor már csak arra legyen gondod, hogy fogyasztás előtt fél órával kivedd a hűtőből. Így teljesednek ki ugyanis leginkább az aromái. Jó étvágyat!

További tippek és érdekességek várnak rád a Sajtbisztró Facebook oldalán!

Fastbridge

További érdekességek