Sajtbisztró

Hamburger karamellizált hagymával és olvasztott Tihany Márvány sajttal

Hamburger karamellizált hagymával és olvasztott Tihany Márvány sajttal

Hozzávalók:

    60 dkg darált marhahús15 dkg Tihany Márvány sajt1 db közepes hagyma1 db tojás2-3 evőkanál zsemlemorzsa1 csokor petrezselyemzöld4 db hamburger zsemle4 db salátalevélsó, borsolajA karamellizált hagymához: kb. 25 dkg hagyma5 dkg vaj1 teáskanál cukor
1 perces olvasási idő

A hagymát szeleteljük fel és lassú tűzön fonnyasszuk meg a vajon jó puhára. Egy kevéske cukrot is adhatunk hozzá, hogy még zamatosabb legyen. Érdemes jóval többet elkészítsünk belőle mint amennyi egy étkezéshez kellene, mert hetekig is eláll a hűtőben, így mindig tudunk belőle annyit kivenni, amennyire éppen szükségünk van. Más ételekhez, szendvicsekhez, hideg húsokhoz, gombához is kiváló.

A hamburgerhez a hagymát vágjuk apróra és keverjük össze egy tálban a hússal, tojással, zsemlemorzsával, durvára vágott petrezselyemzölddel, és a sóval, borssal együtt. Tegyük félre 10-15 percre. Majd készítsünk belőle 4 db húspogácsát. Egy kevés forró olajon, serpenyőben, vagy grillserpenyőben pirítsuk le mindkét oldalát. Tegyük egy tepsibe. Morzsoljuk a sajtot a tetejükre és 200 fokos sütőben 5 perc alatt süssük készre, míg a sajt is szépen ráolvad. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk 3-4 percet pihenni a hamburgereket. Tálaljuk őket a zsemlékben klasszikus módon,tegyünk alájuk egy-egy saláta levelet, a hús tetejére pedig halmozzunk a langyos karamellizált hagymából. Kínálhatunk mellé sült krumplit, és/vagy zöldsalátát is. A zamatos marhahús egyik legjobb kiegészítője az érett márványsajt. Ezt a gazdag ízkombinációt pedig a kellemes ízű, édeskés, vajpuha hagyma teszi igazán harmonikussá.

Elkészítési idő: Hamburger – 30 perc, Karamellizált hagyma – 45 perc

Fastbridge

Hozzávalók:

    60 dkg darált marhahús15 dkg Tihany Márvány sajt1 db közepes hagyma1 db tojás2-3 evőkanál zsemlemorzsa1 csokor petrezselyemzöld4 db hamburger zsemle4 db salátalevélsó, borsolajA karamellizált hagymához: kb. 25 dkg hagyma5 dkg vaj1 teáskanál cukor

További érdekességek