Sajtbisztró

Így készíts sajttálat!

Így készíts sajttálat!
4 perces olvasási idő

A sajttál gyorsan összeállítható, tökéletes vendégváró, legyen szó egy svédasztalos partiról vagy egy borozós estéről. De mi az étvágygerjesztő tálak titka? Mire jó, ha odafigyelsz? Erről lesz most szó!

Már most tisztázhatjuk, kőbe vésett szabályok nincsenek, de vannak keretek, melyeket ajánlott betartani.

A tálalás alapelvei
Ha sajtokat előételként, vagy az étkezés végén szeretnéd felszolgálni, fejenként 10 dkg-os adagokkal számolhatsz. Az összeállításnál ügyelj a tálalási sorrendre: a lágy sajtoktól haladj a keményebb, érleltebbek felé. Az elrendezésnek az esztétikai szempontokon túl más szerepe is van. A tál közepén kapjanak helyet a könnyen morzsálódó fajták, a szélén pedig a keményebbek, mert ezek vágásához némi erő és hely szükséges.

A sajtok kiválasztásánál törekedj arra, hogy a tálra kék-, kecske-, préselt sajtok, valamint puha fajták egyaránt kerüljenek. A termékekről ne felejts el levenni minden címkét, papírt.

TIPP!
A mi egyik kedvenc összeállításunk: Tihany Márvány, Chavroux, Pannónia Mester, illetve natúr Tihany Ínyenc Camembert.

Add meg a módját!
A szeletelés helyett vágd kisebb darabokra a sajtot, ez ugyanis nagyban meghatározza, mennyire lesz mutatós az eredmény. Tálalhatod üvegtányéron, amennyiben személyenként készíted elő, a fatál vagy a deszka pedig abban az esetben ideális döntés, ha ezen a felületen darabolod a sajtokat.

Milyen kísérő kerüljön a tálra?
A sajtok mellé kísérő dukál, ami általában diót, olajbogyót, salátát vagy valamilyen kenyérfélét jelent. A felszolgált kenyér tekintetében több lehetőség közül választhatsz, ha biztosra szeretnél menni, akkor a finom, ropogós héjú baguette mellett tedd le a voksod.

TIPP!
Kínálj zamatos bort az összeállítás mellé, jó választás lehet egy üveg chardonnay vagy rizling. Ha valami különlegesre vágysz, akkor a könnyebb vörösborok és a kecskesajt kombinációját ajánljuk.

Így válassz gyümölcsöt
Ahogyan nagyon sok képen láthatod, a sajtok mellett megjelennek gyümölcsök is. Ennek oka, hogy ízben azok tökéletesen harmonizálnak a gyümölcsökkel. Az olyan kemény fajták aromája mellé, mint a parmezán, cheddar vagy ementáli, a sárgabarack, a szőlő, az olajbogyó, illetve a füge passzol. A lágy sajtok között népszerű brie és camembert állagához pedig az aszalt datolya vagy a mazsola illik.

TUDTAD?
A sajtoknak közvetlenül a hűtőből kivéve nem ugyanolyan az íze, mint szobahőmérsékleten. Hasonlóan a vörösborhoz, levegőztetést igényelnek. Ezért érdemes a fogyasztás előtt fél órával kivenni őket a hűtőből.

Ínyencek, figyelem!
Az ínyenc sajttál jelentheti egy régió különböző típusú sajtjainak összeállítását, ami mellé a tájegység jellegzetes italát szolgálhatod fel.  A pikáns ízeket kedvelő vendégeid tetszését biztosan elnyeri a roquefort vagy a gorgonzola és a mangó, körte, szőlő, datolya párosa. A gyümölcsökön túl ízletes lekvárok vagy méz szintén helyet kaphatnak az asztalon.

Fastbridge

További érdekességek