Sajtbisztró

Itt a grillszezon! – tippek, trükkök, praktikák, receptek

6 perces olvasási idő

Kerámia, gáz, faszenes? Kint a kertben vagy az erkélyen, esetleg a konyhában? Szerencsére rengeteg féle grillezési technika és eszköz áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy bármikor egy fantasztikus grillpartyt csapjunk, legyen szó benti grillezésről vagy kültéri sütögetésről. Azonban a legfontosabb hozzávaló –legalábbis nekünk- egészen biztosan a sajt lesz!

Tipp
Hívj össze egy nagyobb baráti társaságot egy kis közös sütögetésre, és osszátok fel egymás között, ki mit hoz a grillpartyra! A húsok, saláták, italok és köretek legyen más-más dolga, te vállald nyugodtan a sajtokat, mert receptjeinkkel biztos, hogy te leszel a sütögetés sztárja!

Grillsajtok nyárra!

A különböző grilltechnikák között mindenki megtalálhatja a kedvencét, attól függően, mit is szeretne elkészíteni, hiszen a nagyobb húsokra más módszer javasolt, mint például a feldarabolt zöldségekre. Ilyen eljárások a rövid ideig, rendszerint csupán 5-10 percig tartó közvetlen sütés, vagy a nagyobb ételek lassabb, cirkuláló levegővel történő közvetett sütése, esetleg a közkedvelt nyársas megoldás. Érdemes ezt szem előtt tartani amikor sajtot sütünk, mert míg a magas hőfokon történő közvetlen, vagyis kontakt sütés ropogósabb kérget süt a sajtra, addig a forró levegővel való grillezés inkább csak megolvasztja azt.

Válasszunk bármilyen technikát, egy lágyan olvadó grillsajt garantáltan feldob bármilyen sütögetést, hiszen számos egyszerű és izgalmas recept létezik a sült húsokon túl is!

A közhiedelemben korábban elterjedt volt az a nézet, hogy sajtot nem lehet grillezni, mert az vagy szétolvad, elfolyik a sütőfelületen, vagy megkeményedik, gumihoz hasonlóvá válik, ami valljuk be, nem okoz túl nagy gasztronómiai élvezetet. Épp ezért a megfelelő, grillezni kívánt sajt kiválasztása elengedhetetlen! Szerencsére napjainkban válogathatunk bőven a különleges textúrájú és ízvilágú grillre született sajtok közül, amiket kedvünk szerint variálhatunk különböző köretekkel, szószokkal.

Milyen sajtot válasszunk?

Ha például szeretjük a krémesen olvadó, fehérpenészes kérgű sajtokat, próbáljuk ki a Tihany Grill Camembertet, ami ellenállhatatlanul lágy belsővel, és a különleges fűszerkeveréknek köszönhetően ropogós kéreggel garantáltan levesz majd a lábunkról. Hamburgerbe is kiváló választás lehet, a lágyan olvadó sajt igazi ellenfele lehet bármilyen húspogácsának. Ha szeretnél egy különleges grillezett camembertes burgert készíteni, a receptjét megtalálod oldalunkon.

Tipp
Egy friss, könnyű, kevert saláta köretnek mindig jó választás, ha grillezett ételekről van szó. Aprítsunk össze bármilyen zöldséget ízlésünk szerint, és készítsünk hozzá dresszinget 1 rész olajból, 1 rész citromléből, és 1 rész balzsamecetből. Sózzuk, borsozzuk, majd kis rázás után csorgassuk a salátánkra, ami így igazán pikánssá és ízekkel telivé válik!

A hamisítatlan, füstös faszén ízvilágát jól ismeri minden grill rajongó, aki sütögetett már a szabadban. De olykor előfordul, hogy esős napokon kívánjuk meg a grillezett sajtot, ilyenkor azonban lőttek a kültéri sütögetésnek. Semmi gond, hiszen a Karaván Grill sajt igazi bükkfán füstölt finomság, aminek kellemes állagú kérge lágy belsőt rejt, amit serpenyőben is könnyedén elkészíthetünk! Így pillanatok alatt akkor is finom grill fogás kerülhet a tányérra, ha a rossz idő miatt nem tudjuk beizzítani a kerti grillsütőt.

Egy füstös ízű, otthon is elkészíthető, finoman olvadt sajtos fogásért ismerd meg receptünket!

Tipp
Gondold újra a grillzöldség fogalmát! A faszénen sült padlizsánt, paprikát esetleg gombát már jól ismerjük, de vajon kóstoltad-e már a tűzön pirított zsenge bébitököt vagy fiatal karottát, esetleg céklát? Ha még nem próbáltad, a következő sütögetésnél feltétlenül készítsd el, mert nem csak egészséges, de rendkívül ízletes köret is egyben!

Igazi grill sajt fanatikus vagy? Már az összes típust kipróbáltad, de még éhezel az újabb ízekre, formákra? Akkor a Karaván Grillkorongot neked találták ki, hiszen a krémesen lágy belső csak úgy olvadni fog a szádban! Válaszd akár a natúr verziót, akár a pikáns, paradicsomos oregánóst, garantáltan feledhetetlen, új ízélményben lesz részed!

Tipp
Óvjuk a környezetünket, gondoljunk a zöld jövőre is! Ugyan csábító választás lehet a papírtányérok és műanyag, eldobható evőeszközök használata egy kerti grillpartynál, de ezek nagy mértékben szennyezik környezetünket. Használjunk helyette kerámia tányérokat és fém evőeszközöket, ezzel is kímélve bolygónkat a feleslegesen keletkező hulladékoktól!

Bármerre is húzzon a szívünk grillsajt témában, biztosan megtaláljuk a kedvencünket a Medve, a Tihany vagy a Karaván kifejezetten grillre született sajtjai közül! Ezért hát ne felejtsük el a hétvégi bevásárló listánkra felírni őket, ha egy ínycsiklandó, olvadt sajtokban gazdag sütögetést tervezünk!

Fastbridge

További érdekességek