Sajtbisztró

Pannónia sajtos kenyérkoszorú

Pannónia sajtos kenyérkoszorú

Hozzávalók:

    10-15 dkg Pannónia sajt 50 dkg finomliszt 3 ek. extra szűz olívaolaj 1 csomag szárított élesztő 1 csapott ek. só 1 tk. cukor frissen őrölt fekete bors 1 ek. apróra vágott, friss rozmaring 3 dl meleg víz 1 gerezd fokhagyma 1 tojás
2 perces olvasási idő

Ebből a tésztamennyiségből két kisebb koszorú lesz, vagy egy nagyobb koszorú és egy 30 cm-es kerek pizza. (ha a pizzás verziót választjuk, a tésztát le is fagyaszthatjuk)
Mérjük ki a lisztet egy nagyobb keverőtálba és langyosítsuk meg. Az élesztőt keverjük össze 0,5 dl meleg vízzel és 1 tk. cukorral. Futtassuk fel. Ez alatt vágjuk apróra a rozmaringot és adjuk a liszthez. A maradék 2,5 dl meleg vízbe keverjünk bele 2 ek. olívaolajat, a zúzott fokhagymagerezdet, a sót. Adjuk a felfuttatott élesztőt és a vizes – olajos keveréket a liszthez, majd robotgép segítségével keverjük össze a tésztát. Ezután kb. öt perc alatt kézzel dagasszuk hólyagosra és fényesre.

Formázzunk a tésztából egy labdát, forgassuk bele a maradék 1 ek. olajba, majd folpackkal légmentesen lefedve, meleg helyen hagyjuk pihenni kb. 45 percet. Ez alatt a tészta a duplájára kel. Ezután vegyük ketté (a pizzás verziónál kb. 1/3-2/3 arányban, a két kisebb koszorú esetén felezzük a mennyiséget) a tésztát, lisztezett felületen formáljuk labdává és pár percet pihentessük. A labda közepét lyukasszuk át, majd a lyukat egyre bővítve formáljunk egyenletes vastagságú gyűrűt a tésztából. Csúsztassuk egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd ismét pihentessük kb. 20 percet.

Amíg a tészta pihen, melegítsük elő a sütőt 190 fokra, ha van pizzakövünk, akkor azt is tegyük bele.

Reszeljük le a Pannónia sajtot és verjük fel a tojást. A tésztagyűrűt kenjük be felvert tojással minden elérhető felületen, majd szórjuk meg gazdagon reszelt Pannónia sajttal. A sajtot nyomkodjuk rá. Fogjunk egy konyhai ollót, átlósan vagdossuk be a koszorút 2-3 cm-enként, majd forgassuk szét a bevagdosott részeket és mehet is a sütőbe. A bevagdosáshoz képes segítséget itt találsz: http://www.artisanbreadinfive.com/2008/12/08/holiday-wreath-bread.

Süssük 20-25 percig a koszorú vastagságától függően, vagy amíg szép aranybarna lesz. Rácson hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint fogyaszthatjuk napraforgómagos házi pestóval, olajbogyóval, vajjal, vagy fűszeres olajban érlelt aszalt paradicsommal.

Fastbridge

Hozzávalók:

    10-15 dkg Pannónia sajt 50 dkg finomliszt 3 ek. extra szűz olívaolaj 1 csomag szárított élesztő 1 csapott ek. só 1 tk. cukor frissen őrölt fekete bors 1 ek. apróra vágott, friss rozmaring 3 dl meleg víz 1 gerezd fokhagyma 1 tojás

További érdekességek