Sajtbisztró

Kézműves készítésű vagy ipari gyártású sajt?

Kézműves készítésű vagy ipari gyártású sajt?
3 perces olvasási idő

Te kitől szoktál sajtot vásárolni? A piacon egy kézműves sajtokat kínáló árustól, vagy a bolti csemegepultban találsz ínyedre valót? Egyáltalán vetekedhet-e egymással a két technológia?

Kézműves termelés
Ettél már finom kézműves magyar kecskesajtot? Nincs párja a világon. 100% kecsketejből készül, adalékanyag- és tartósítószer mentes. Magyarországon kézműves sajtkészítéssel viszonylag kevesen foglalkoznak, az általuk termelt sajtok egy százalékát teszik ki a piaci fogyasztásnak. Sokan maguk nevelik a tejet adó állatot és hagyományos eljárással készítik tejükből a sajtot.

Tipp!
Kézműves sajtot már nem csak piacon, vagy vásárokban lelhetsz, érdemes az interneten nézelődni, több helyről már házhoz szállítást is kérhetsz!

Ipari gyártású sajt
Az ipari gyártású sajt legnagyobb előnye a minőségügyileg kontrollált gyártás. Ennek, és a bevizsgált alapanyagoknak köszönhetően standard, állandó minőségű sajtok kerülnek az üzletekbe, és onnan a családi asztalra. A termelés a gyárakban nagy szériában, modern technológiával történik, így ki tudja elégíteni a változó sajtfogyasztási igényeket.
A gyártási folyamat minden résztvevője maximálisan odafigyel arra, hogy a sajtok gyártása ne csak nagy mennyiségben, hanem magas minőségben is készüljön el. Az egyes területeken dolgozók, szakértői az adott munkafázisnak, így ez a garancia arra, hogy a lehető legfinomabb sajtok kerülnek ki a kezeik közül.

Tipp!
Lépj ki a komfortzónádból. vegyél olyan sajtot, amelyet eddig nem kóstoltál. Érdemes kísérletezni!

A kézműves termelők és az ipari sajtgyártók közös pontjai
A sajt itt is, ott is azonos alapanyagokból (savanyított és felfőzött tej, baktériumtenyészet, és esetleg fűszerek) készül, és ugyan azokon a készítési lépéseken megy át.
A sajtok érési folyamatát nem csak az érés ideje, a tárolási hőmérséklet és a páratartalom határozza meg, hanem a beoltásra használt baktériumok fajtája, mennyisége, az alapanyag víz- és zsírtartalma, valamint a préselés is. Ezek mind-mind befolyásolják a sajt ízét és aromáját.

Konklúzió- Győzzön a jobb?
Mi nem hirdetünk nyertest, mert valójában a szó szoros értelmében vett versenyről szó sincs. Mindkét sajtkészítési technológiának megvan a maga rajongótábora, ám a lényeg a minőségi sajtgyártás és éppen ezért jól megfér egymás mellett ez a két fél. Azt javasoljuk, hogy ismerjétek meg mindkét tábort és bátran kísérletezzetek a sajtfogyasztással!

Fastbridge

További érdekességek