Sajtbisztró

Milyen sajtokat fogyaszthatnak a laktózérzékenyek?

3 perces olvasási idő

A tejcukorérzékenység egyre több embert érint hazánkban, ugyanakkor ezzel párhuzamosan számos laktózmentes élelmiszer jelent meg a hazai üzletek polcain, és azt is érdemes megemlíteni, hogy rengeteg olyan tejtermék létezik, amely természetes módon nem tartalmaz laktózt.

 

De mit is jelent a laktózintolerancia?

A különböző tejtermékek természetes formában tartalmaznak tejcukrot, amit a laktáz nevű enzim alakít át felszívódó, egyszerű cukrokká; glükózzá és galaktózzá. A szükséges enzim teljes vagy részleges hiánya laktózintoleranciát okoz, ezért  tejtermékek fogyasztása után  (az elfogyasztott laktóz mennyiségétől és az enzimtermelés szintjétől függően) különböző panaszok léphetnek fel.

 

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

  • Kellemetlen alhasi panaszok: gyomorgörcs, puffadás, hasmenés;
  • bőrproblémák: akné, bőrirritáció;
  • egyéb problémák: krónikus fáradtság, depresszió, fejfájás, kimerültség, alvászavar.

 

Hogyan készülnek a laktózmentes tejtermékek?

Jó hír, hogy manapság a kellemetlenségek megelőzhetők, úgy is, hogy nem mondunk le kedvenc ételeinkről! A laktózmentes tejben és tejtermékekben (pl. joghurt, tejföl) a tejcukrot hozzáadott laktáz enzimmel bontják alkotórészeire, így a szervezetbe már lebontott formában kerülnek be, és fogyasztásuk az érzékenyeknek sem okoz problémát.

Tűnődtél már azon, hogy miért édesebbek a laktózmentes ételek? Ez a laktáz enzim hozzáadásának köszönhető, ugyanis a glükóz édesebb ízhatást kölcsönöz, mint a laktóz.

 

A laktózmentes sajtok titka

Sajtot kétféle módon lehet laktózmentesen készíteni: laktáz enzim hozzáadásával, vagy természetes úton, amikor az érlelésnek köszönhetően bomlik le a laktóz. Ez történik például az ementáli és a parmezán sajtok esetében. Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz.

 

Tipp

A Pannónia és a Medve Szendvics sajtok az érlelésnek köszönhetően, a Medve laktózmentes kockasajt pedig természetesen laktózmentes nagylyukú sajtból készül, ezért laktózérzékenyeknek is bátran fogyaszthatják.

 

A sajt nem csupán fontos kalciumforrás, de finom csemege is, fontos számunkra, hogy a laktózérzékeny sajtimádóknak se kelljen lemondani a fogyasztásukról. Keressétek a laktózmentes, illetve a minél hosszabb érlelésű, kemény sajtokat az üzletek polcain!

pannontej.marketing

További érdekességek