Mindent a fehérpenészes sajtokról

Mindent a fehérpenészes sajtokról
5 perces olvasási idő

A sajtok kedvelői jól tudják, hogy a „fehérpenészes” kifejezés nem a romlottság fokmérője a gasztronómiában. Sokkal inkább a finom falatok forrása. De mi valójában a fehérpenész, és mit érdemes tudni a fehérpenészes sajtokról?

Ezen sajtcsalád talán legismertebb tagjai a camembert és a brie. Na de kezdjük az elejéről! A fehérpenész nem az a penész, ami mondjuk a cheddar sajt felületén jelenik meg, ha elfeledkezünk róla felszeletelés után. Ez bizony olyan nemespenész kultúra, amellyel gyártás során oltják be a sajtokat, és maximálisan egészségesek.

Mi fán terem a fehérpenész?

A fehér nemespenészes sajtok pikáns ízüket az érlelésük módjának tudhatják be. A penészesítés folyamata az előérlelt tej beoltásával kezdi diadalútját. Az alvadék a felaprítás után formába kerül, majd lecsepegtetik róla a savót. Ezt követően nedvesen, langyos helyen hagyják virágozni 1-4 hétig. Az eredmény gyönyörű, pihés hófehér nemes penészréteg. Az így beoltott sajtok krémesen lágyak, ha túlérnek, akár folyósak is lehetnek. B-vitaminban és kalciumban gazdagok.

Tudtad?
Csomagolás előtt a fehér nemespenész puhán, pelyhesen fedi be a sajtot, mely a csomagolás során lapul rá annak felületére.

Camembert, a legismertebb francia sajt
A Camembert névadója nem más, mint Napóleon, aki elsőként hivatkozott így erre a sajtfajtára. A megalkotója egyébként Marie Harel normandiai parasztasszony volt, aki 1791-ben, egy pap instrukciói alapján készített el az első Camembert-eket.

Tudtad?
Egy darab elkészítéséhez 2 liter tehéntej, vagy pasztőrözött tej szükséges. 1880 óta csomagolják a már jól ismert kerek dobozába.

A Camembert fehérpenésszel bevont, krémesen puha, intenzív-savanykás, kissé csípős, gombára emlékeztető ízű, és illatú sajt. Sajtszakértők szerint vagy szénás csiperke ízű, vagy pedig a pitypangos erdei gombalevesre hasonlít. Ha vacsorához tálalnád, ne felejtsd el legalább 30 perccel korábban kivenni a hűtőből.

Tipp!
Akkor a legfinomabb, ha a tavasztól őszig tartó időszak alatt készültet vásárolunk belőle, mert a sok friss fűnek köszönhetően ilyenkor a legjobb a tej minősége.

Brie, a Királyok Sajtja
A legenda szerint már Nagy Károly császár is a Brie-rajongók táborába tartozott. Történt ugyanis, hogy 774-ben a Reuil-en-Brie-i kolostorban megkóstolhatott belőle egy keveset, és olyannyira ízlett neki, hogy onnantól kezdve minden hónapban egy szekérnyivel hozatott magának az apátoktól. A sajt egyébként 1815-ben vált igazán híressé, mikor megnyerte a bécsi kongresszuson a nemzetek sajtversenyét, amivel kiérdemelte a „sajtok királya” titulust.

Tudtad?
La Fontaine XVII. századi mesemondó is egy brie-vel a szájában daloltatta meg a hollót. Hát lehet rajta csodálkozni, hogy a róka foga is fájt a sajtra?

Ez a fehérpenésszel bevont laza, de mégsem folyós, sárgásfehér finomság tehéntejből készül, enyhén mogyorós íze semmivel nem téveszthető össze. Általában nagy méretben lelhető fel a boltok vágópultjaiban!

Mi a különbség a camembert és a brie között?
Azon kívül, hogy mindkét sajt fehér színű és lágy tésztájú, bizony vannak köztük kisebb-nagyobb különbségek. Például más helyről származnak, így másképp alakult a fent leírt történetük is. Ha a külső jegyeket nézzük, a méretükben igencsak eltérnek. Míg a a brie általában 35 cm-es tortaszelet formájában, addig a camembert kisebb méretű, kerek alakú csomagolásban lelhető fel a sajtpultban. A brienek több a belső sajttésztája és ezáltal a krémessége kimagasló.

Most már csak egy kérdés maradt, neked melyik a kedvenced a kettő közül?

Fastbridge

További érdekességek