Sajtbisztró

Olasz sajtkülönlegességek

Olasz sajtkülönlegességek
5 perces olvasási idő

Olaszország a legrégebbi sajtgyártó országok egyike. Jelenleg is közel 450-féle sajt készül náluk, így igazi különlegességekben sincs hiány. A méltán népszerű parmezán, mozzarella, gorgonzola, ricotta és mascarpone sajtokat senkinek nem kell bemutatni, most azonban új finomságokat ismerhetsz meg.  

Olaszország legtöbb régiójának létezik saját sajttípusa. Északon például a kemény és szeletelni való sajtok, keleten a juhsajtok, míg délen a mennyei reszelni való sajtok a jellemzőek.

Sajtkülönlegességek a messzi északról

Bagóss sajt
A lombardok kedvenc sajtjának receptúrája évszázados tradíciókat követ. A 16-18, esetenként pedig 20-22 kg-os, félzsíros sajtkorongok mintegy 12 hónapos érlelés után kerülnek a boltok polcaira, de nem ritka a 24-36 hónapos pihentetésük sem. Viszont megéri várni, mert rendkívül finomak.

TUDTAD?
A sajtokat kis családi vállalkozások készítik Bagolino település környékén. A lakosokat helyi nyelven „bagossi”-nak becézik, innen ered a sajt neve.

A sajt barna, lenmagolajjal kezelt kérge ropogós, illata átható, íze pedig enyhén hajaz a sáfrányra. Pikáns sajt, így azt ajánljuk, hogy fogyaszd mértékkel.

Taleggio
A pasztőrözött tehéntej felhasználásával olyan különleges sajt született, melynek vékony sókristályokkal ízesített héja van, és fantasztikusan gyümölcsös mellékíze. Lágy és rúzsos, kissé csípős, de egyszerre vajas aromájú sajt, egyenesen Taleggio völgyéből. Friss kenyérre kenve az igazi!

Asiago
Ez a félzsíros, kemény sajt az észak-olaszországi Pó-völgyéből származik. Nyers tehéntejből készítik. Ha behunyt szemmel megszagolod, illatáról az aszalt gyümölcsök juthatnak eszedbe. Tömör és mégis ruganyos.

Kóstold meg, és élvezd, ahogyan elolvad a szádban az édeskés-diós ízű sajt. Ha barátokkal fogyasztod, koccintsatok az egészségetekre testes vörösborral. Nagyon jól illik hozzá a jellegzetes olasz kenyérféleség, a ciabatta.

TIPP!
Érett változatát használd olaszos főtt tésztához, polentához (puliszkhoz), illetve levesekbe reszelve vagy rizottó készítéséhez.

Fontina
A vadregényes Valdostan-hegyek jól olvadó, zsíros, tehéntejes sajtja, melyet a valle d’aostai tehenek adnak. Az olasz Alpok sajtjának puhasága arra csábít, hogy kipróbáld fondühöz, vagy rakott ételek tetejére olvaszd. Narancsszínű héja, apró lyukacsos tésztája igazán étvágygerjesztő.

A keleti tájak ízletes sajtjai

Scamorza
Ha kipróbálnál mást is a mozzarella helyett, nem is választhatnál jobbat a Scamorzánál. Ez a füstölt, hevített, gyúrt sajt (túrósajt) Puglia tartományban született, de gyorsan meghódította teljes Olaszországot. Friss tejes krémes zamatú, pizzára reszelve csodafinom.

Közép- és Dél-Olaszország vidékein

Pecorino
A pecorino szó juhot jelent, hiszen kezdetben kizárólag juhtejből állították elő ezt a kemény, aromás sajtot. Manapság már kecske- és tehéntejből is készítik. Friss (pecorino fresco), félig érlelt (semi-stagionato) és öreg (stagionato) változata van. Egyébként Szardínia, Toszkána és Szicília a legnagyobb Pecorino előállító régiók. Mindegyik tájegység némileg eltérő állagú, ízű sajtot készít.

 A Pecorino Romanót már a római legionáriusok előszeretettel falatozták, és azóta is talán a legközkedveltebb pecorino sajt. Minél idősebb, annál csípősebb. Az íze testes, sós-fűszeres, textúrája kemény. Mindannyiunk legnagyobb örömére könnyedén reszelhető, ezért a parmezán kiváló alternatívája. Próbáld ki testesebb vörösborral!

Ha kóstoltad már a Pecorino Sardo juhtejből préselt sajt, lágy ízét akár csukott szemmel is felismered. Ez a szardíniáról származó különlegesség lágyabb, édesebb, mint a római változata: egyszerre diós, sós, karamellás és gyümölcsös. Főként szendvicseket és salátákat ízesítenek vele.

TUDTAD?
A szardíniai pecorinónak létezik egy fajtája, amit csak erősebb gyomrú és idegzetű ínyenceknek ajánlunk, mivel ebben élő lárvák nyüzsögnek.

A pecorino felhasználásával igazán könnyen készíthetsz egyszerű, mégis ízletes falatokat.
Mit szólnál kezdésként egy jó melegszendvicshez?

Fastbridge

További érdekességek