Sajtbisztró

Sajtfogyasztás helye a fogyókúrában

Sajtfogyasztás helye a fogyókúrában
5 perces olvasási idő

Divatdiéták tömkelegét találhatjuk meg az interneten. A legtöbb arra épül, hogy kizár valamilyen ételt, vagy élelmiszercsoportot az étrendünkből. Például van, ami tiltja az úgynevezett „fehér” termékek fogyasztását, de vannak olyan diéták is, amik a tejet és a különböző tejtermékeket zárják ki. Hogyan állapíthatjuk meg akkor, hogy melyik diétát válasszuk? Van értelme kizárni bármilyen ételt, élelmiszert vagy élelmiszercsoportot egyáltalán az étrendünkből?

Tudtad? Annyira felkapott téma a diétázás, hogy a keresőbe a „diéta” szóra 6.400.000 találatunk lesz, mindössze 0,38 másodperc alatt.

Egyre több helyről lehet azt hallani, hogy tejtermékeket nem érdemes fogyasztani. Sajnos ezért sokan inkább kiiktatják a tejet és a különböző tejtermékeket az étrendjükből. Ez azonban sokszor nem helyes döntés az egészségünk megőrzése szempontjából, hiszen ezek a termékeknek jelentős a fehérje, kalcium- és D-vitamin-tartalmuk.

Tudtad? A tejtermékekben is megtalálható a B12-vitamin, amit csak az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak, s amely nélkülözhetetlen a szervezetünk számára.

Hogyan illeszthetők be a sajtok a diétába?

Általánosságban elmondható, hogy egy normál diéta esetén nincs tiltott élelmiszer csak a mértékletességre és a minőségre kell figyelnünk. Ez mindennek az alapja.

A sajtok élelmezési szempontból vitathatatlanul fontosak nagy biológiai értékű fehérjetartalmuk miatt, mellyel nagymértékben hozzájárulnak a szervezet esszenciális aminosav-ellátásához.

A sajtok fehérjetartalma általában 20–35% között mozog. Fontos megjegyezni, hogy a sajtok esetében a zsírtartalom befolyásolhatja a fehérjetartalmat.  Ugyanis általában minél zsírosabb egy sajt, annál kevesebb fehérje van benne.

Tudtad? Az állati fehérje, másnéven teljes értékű, komplex fehérje valamennyi esszenciális aminosavat (azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani) tartalmazza. Ezzel szemben a növényi fehérjék, inkomplett fehérjék nem tartalmazzák egyszerre az összes esszenciális aminosavat.

Fontos figyelni arra, hogy sajt és sajt között óriási különbség lehet. Vannak zsíros sajtok, vannak zsírszegényebb sajtok, és így vannak olyan sajtok, amikből többet, vannak, amikből kevesebbet érdemes fogyasztani.

Lássuk, mely sajtokat részesítsük előnyben fogyókúra esetén:

Diéta esetén mindenkinek egyértelmű lehet, hogy a zsírszegényebb sajtokat válasszuk. De honnan tudjuk, hogy melyek ezek? A sajtválasztás során elsősorban a címke segíthet nekünk. Elsősorban a „zsírszegény”, „light”, „csökkentett zsírtartalmú”, „sovány”, esetleg „félzsíros” feliratokat kell keresnünk, amilyen például a Medve Light kockasajt, mely mindössze 10% zsírt tartalmaz. Emellett a Pannónia Mester Ementáli sajt is jó választás, ugyanis minél keményebb egy sajt, általában annál kevesebb zsírt tartalmaz. Így érdemes  egy pár sajt fajtának a nevét megjegyezni, melyről anélkül is feltételezhetjük, hogy kevesebb zsírt tartalmaz, hogy elolvasnánk a címkéjét. Ilyen lehet például a parmezán, a grana padano vagy az ementáli.

Összességében elmondható, hogy a sajtok nagy biológiai értékű fehérjetartalmuk, illetve vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt, az étrendünk fontos alkotóelemei. Annak érdekében, hogy fogyókúra esetén se kelljen elhagyni az étrendből, keressük az alacsonyabb zsírtartalommal rendelkező fajtákat.

Szarvas Veronika
Szarvas Veronika

Szarvas Veronika, diplomás dietetikus vagyok. Dietetikusként a kiegyensúlyozott,  változatos és gyakorlatban megvalósítható étrend híve vagyok. A kiegyensúlyozott értend sokféle alapanyagból, változatos ételekből és élelmiszerekből áll össze, ezért akkor teszünk a legjobbat a szereveztünkkel, ha minél több féle élelmiszert, minél változatosabban fogyasztunk. Cikkeimben az egészséges táplálkozásra és annak fenntarhatóságára szeretném felhívni a figyelmet, melynek szerves része a sajtfogyasztás is. A Sajtbisztó oldalán olyan cikkekkel szeretnék kedveskedni nektek, melyekben bemutatom a sajfogyasztással kapcsolatos legfontosabb, aktuális és általános dietetikai tudnivalókat.

 

Ez is érdekelhet: Miért fogyasszunk sajtot? Hogyan illesszük be a kiegyensúlyozott étrendünkbe?

Fastbridge

További érdekességek