Sajtbisztró

Sonkás, póréhagymás, Karaván sajtos quiche

Sonkás, póréhagymás, Karaván sajtos quiche

Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérőjű quiche-hez (8-12 szelet):

    A tésztához: 300 g sima liszt150 g hideg vaj bors70 ml jéghideg víz A töltelékhez: 250 g tejföl200 g reszelt Karaván sajt1 szál kisebb póréhagyma2 db tojás1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma1 evőkanál dijoni mustár180 g füstölt, főtt sonka1 ek vajbors
2 perces olvasási idő

Elkészítjük a tésztát (ezt jó előre is elkészíthetjük, akár nagyobb mennyiségben is és lefagyasztva sokáig eltarthatjuk).

A hideg vajat felkockázzuk és lehetőleg egy konyhai robotgépben (ha kézzel csináljuk, akkor a kezünk melegétől felmelegedne) összekeverjük a vajjal morzsás állagúra. Sózzuk, borsozzuk. Ezután hozzáadjuk lassan a jéghideg vizet. Amint a tészta összeáll, összegyúrjuk egy puha labdává, majd hűtőbe tesszük minimum fél órára. Egy kilisztezett deszkán kinyújtjuk csak egy kicsivel nagyobbra, mint a quiche-formánk. Belehelyezzük, lenyomkodjuk az oldalán is. Mivel ez egy morzsás tészta lesz, ne ijedjünk meg, ha itt-ott szakadozik, kipótolhatjuk tésztadarabokkal. A kilógó széleit letördeljük. Megszurkáljuk az alját egy villával, majd alufóliát teszünk bele. Teleszórjuk szárazbabbal vagy csicseriborsóval nehezéknek (ezt a babot eltehetjük, mert mindig jó lesz ehhez az ún. vaksütéshez). 190 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük kb. 25-30 perc alatt. Majd levesszük róla a nehezéket. Ha még itt-ott nyers lenne, visszatehetjük a sütőbe pár percre.

Míg sül a tészta, elkészítjük a tölteléket. Összekeverjük a tejfölt a tojással, metélőhagymával, pici sóval, mustárral és borssal. Egy serpenyőben felforrósítjuk vajat és a megtisztított, kisebb kockákra vágott póréhagymát puhára fonnyasztjuk rajta. A tojásos mixhez keverjük. A tészta aljára tesszük a kockára vágott sonkát és a reszelt Karaván sajt felét. Erre ráöntjük rá a tojásos mixet, majd megszórjuk a tetejét a sajt másik felével. Visszatesszük a közben 175 °C-ra állított sütőbe és készre sütjük kb. 30 perc alatt. Miután kivettük, kicsit hűlni hagyjuk. Ezután kivesszük a formából, felszeleteljük és zöld salátával tálaljuk.

Fastbridge

Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérőjű quiche-hez (8-12 szelet):

    A tésztához: 300 g sima liszt150 g hideg vaj bors70 ml jéghideg víz A töltelékhez: 250 g tejföl200 g reszelt Karaván sajt1 szál kisebb póréhagyma2 db tojás1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma1 evőkanál dijoni mustár180 g füstölt, főtt sonka1 ek vajbors

További érdekességek