Sajtbisztró

Tökéletes fehérbor és sajt párosítások

Tökéletes fehérbor és sajt párosítások
2 perces olvasási idő

Most lerántjuk a leplet arról, melyik sajthoz, milyen fehérbor illik. Mert bizony nem mindegy, hogy például friss kecskesajthoz vagy camembert-hez mit kóstolunk.

A bor és a sajt együttes fogyasztásakor fontos, hogy azok ízharmóniát képezzenek egymással. Hogy ez a harmónia létrejöhessen, figyelembe kell venni a bor alkoholtartalmát, savasságát, aromáját, valamint a sajt érlelési fokát. A sajtok nagy többsége alacsony alkoholtartalmú bort kíván, olyat, aminek az ízében még intenzíven felfedezhető a szőlő.

Forrázott és gyúrt sajtok
Ezekhez a sajtokhoz, mint amilyen a Karaván Parenyica is, leginkább a könnyed, nem hordós érlelésű fehérborok illenek. Ilyen a szürkebarát, az olaszrizling, a rajnai rizling és a furmint.

Ementáli típusú kemény sajtok
A hazai nagylukú sajthoz, például a Pannónia Mester sajthoz, a hordós érlelést kapott, krémes textúrájú fehérborok dukálnak. Próbáld ki hozzá a juhfarkat, a zöldvertelinit vagy a chardonnay-t.

TIPP!
Ha kiváló juhfarkat, vagy furmintot keresel, érdemes ellátogatnod a Somló-hegyre, ahol igazán gyönyörű környezetben, ízletes testes fehérborokat próbálhatsz ki!

Félkemény sajtok
A trappista a magyar sajtfogyasztás jelentős részét teszi ki. Remekül passzol hozzá minden erőteljes fehérbor: a szürkebarát, a kéknyelű és a királyleányka. Nemzetközi borok közül az bordeaux-i fehérborokkal, az elszászi fehérborokkal és a Tavel Roséval társítható.

Kékpenészes sajtok
A markáns aromájú sajtok – mint amilyen a Tihany Márvány is – kísérőjét az édes fehérborok közül válaszd. A szamorodni és az aszú tökéletesen illik hozzá.

Kecskesajtok
Ehhez a sajttípushoz a friss, üde fehérborok, míg érleltebb társaihoz a testesebbek illenek. Jó választás az etyeki sauvignon blanc, a primőr portugieser és a francia borok, például a Tourine Sauvignon Blanc.

TIPP
Kóstold meg a Chavroux friss kecskesajtot balatoni szürkebaráttal, és nem fogsz csalódni.

Csak óvatosan!

Az ízesített félkemény sajtokhoz (pl.: köményes), és a nagyon lágy sajtokhoz (pl.: camembert, brie) érdemesebb vörösbort társítani.

Ha többet szeretnél tudni a borkóstolásról sajtok társaságában, itt mindent megtalálsz!

Fastbridge

További érdekességek