A felkockázott bacont kevés olívaolajon süssük meg, majd tegyük félre. A visszamaradt olajban forgassuk meg a bulgurt, adjuk hozzá az apró kockákra vágott szárzellert és a zúzott fokhagymát, 1-2 percig pirítsuk. Fűszerezzük kakukkfűvel, oregánóval és sóval, majd öntsük fel 1,5 bögre forró vízzel és 1 csésze paszírozott paradicsommal. Lefedve főzzük takaréklángon kb. 20 percig.
Amíg elkészül, vágjuk az újhagymát karikákra és reszeljük le a gouda sajtot. A paprikákat vágjuk hosszában félbe, távolítsuk el az ereket és a magházat.
A megfőtt és langyosra hűtött bulgurt keverjük össze a szalonnakockákkal, a hagymakarikákkal és a medve sajttal. A keveréket osszuk el a paprikákba és 180 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt süssük kb.30 percet. Vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a reszelt gouda sajttal és tegyük vissza a sütőbe fedetlenül pár percre, amíg a sajt ráolvad a tetejére. Vágott bazsalikommal megszórva tálaljuk.