A meghámozott és felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és burgonyanyomóval áttörjük. A lisztet kimérjük egy tálban, meglangyosítjuk, közepébe mélyedést vájunk. A mélyedésbe tesszük a cukrot és az élesztőt, kevés langyos vizet öntünk rá és felfuttatjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, a sót és a vizet. Robotgéppel megdagasztjuk. A vízből fokozatosan adagoljuk, mert a krumpli vízfelvevő képessége fajtánként eltérhet. A tészta kidolgozását kézzel fejezzük be. Kelesztés előtt osszuk két részre a tésztát. A tésztagombócokat kiolajozott tálakba tesszük, tetejüket lefedve egy órán át kelesztjük.
Amíg a tészta kel, addig a tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát és a sót. A sonkát és a császárszalonnát apró kockákra vágjuk, a lilahagymát cikkekre vágjuk, a sajtokat lereszeljük. zután a tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk és bőven kiolajozott tepsibe terítjük. Elősütjük 180 fokon (alul-felül sütés) kb. 10 percet, lényeges, hogy a teteje már szilárd legyen. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel. Rátesszük a felkockázott szalonnát, sonkát és a lilahagymát. A tetejét bőven megszórjuk a lereszelt sajtokkal, majd további 15 percig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.
*Elkészítési idő: 50 perc, valamint 1 óra kelesztés