Sajtbisztró

Sajt és bor – valóban csak a sznobok csinálják?

Sajt és bor – valóban csak a sznobok csinálják?
4 perces olvasási idő

A sajtimádók jól tudják, hogy a bor emeli a sajtfogyasztás élvezetét: pont azokat az ízeket és aromákat hívja elő, amelyektől igazi élménnyé válik a sajtfogyasztás.

Aki mer, az nyer
Valamiért azt gondolják néhányan, hogy a sajtot borral együtt enni sznob szokás, pedig dehogy. Pusztán arról van szó, ha bátran mersz kísérletezni, és kipróbálni egyedi sajt-, és borkombinációkat, egy titokzatos világ tárul fel előtted.

A bor és a sajt jó barátok – Tradicionális élvezetek új köntösben
Nem hiába kínálnak a borkóstolókon sajtot és szőlőt csemegeként. A sajt mintegy összemelegít a borral, a szőlő viszont felkészít egy újabb borfajta kóstolására. No de nem kell ilyen messzire menni, saját otthonunkban is rendezhetünk hangulatos borkóstolót. Az esemény sikeréhez csak pár jó barát, valamint minőségi, akár kézműves-sajtok, és finomabbnál finomabb borok szükségeltetnek. Kedvet kaptál hozzá?

Ahhoz, hogy az eredmény ínycsiklandozó legyen, szuper, ha tisztában vagy azzal, melyik borhoz milyen sajt dukál. Így nehezebben nyúlsz mellé. Minden bornak megvan ugyanis az a sajt-párja, amely a legjobban illik hozzá.

Tudtad?
Elsőként az ókori rómaiak fedezték fel, hogy a sajt és a bor milyen remekül párosítható össze.

Néhány alapszabály:

  • lehetőleg azonos régióból származó termékeket válassz
  • a bor és a sajt ízének intenzitása legyen egyforma (így nem nyomják el egymást)
  • a sajtokhoz általában az alacsonyabb alkoholtartalmú borok illenek jól
  • a friss, üde, gyümölcsös borokhoz az éretlen, gomolya jellegű sajtok illenek
  • az összetettebb ízvilágú, testes borok felejthetetlen élményt ígérnek öreg, érett sajtokkal párosítva

Tipp!
Nekünk ízlett a Tihany Ínyenc natúr camembert sajtja egy pohár Béla és Bandi kékfrankossal, mindkettő a Balaton északi partjának kincse.

Merüljünk el még jobban a sajt-bor barátságában
A friss, gomolya jellegű sajtok a reduktív fehérborokhoz (Rizlinghez, Furminthoz, Szürkebaráthoz, illetve a lendületes rosékhoz illenek.

Ha nagyon sós sajtot választunk (pl. feta), döntsünk egy erősebb savgerincű bor mellett. A félkemény sajtok közepesen testes fehérborokkal (pl. Olaszrizling) és könnyedebb vörösborokkal találnak jól egymásra, mint a csersavban nem túl gazdag, inkább bársonyos Pinot noir, Portugieser vagy Kadarka.

A kemény sajtok, mint a Pannónia, a Parmiggiano Reggiano és a Grana Padano magas tannin-tartalmú fajtát kívánnak (pl. Syrah, vagy a bordói fajták).

A kékpenészes sajtokhoz nagyon érett vörös vagy természetesen édes fehérek közül a kevésbé édes fehérborok (pl. Tokaji szamorodni, vagy a Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú) illik.

A rúzsos, fehér penészes sajtokhoz (mint pl. Tihany Camembert) érett fehér borok és „gömbölyű”, jól összeérett savval rendelkező vörösborok mennek. A nemespenészes sajtok ízét a gyümölcsös rozék, a könnyedebb vörösborok (Zweigelt, Kadarka) emelik ki.

A kecskesajtok összetett, aromás ízéhez az élénk savakkal rendelkező, pikáns fehérborok (pl. Sauvignon blanc, Ezerjó) dukálnak. A füstölt sajtokhoz, mint például a Karavánhoz, a juhfark és a hárslevelű passzol igazán.

Kívánjuk, hogy te is megtaláld a hozzád illő sajt-bor párost! Bátran el is rugaszkodhatsz az általunk leírtaktól, lehet, hogy te valami egészen egyedi párosításban találod meg a kedvenceidet.

További tippek és érdekességek várnak rád a Sajtbisztró Facebook oldalán!

Fastbridge

További érdekességek