Sajtbisztró

Laktózérzékenység és a sajtok

Laktózérzékenység és a sajtok
5 perces olvasási idő

Egyre többet hallani a laktózmentes élelmiszerekről hazánkban. Miért van szükségünk laktózmentes élelmiszerekre? Mi tartalmaz laktózt? Egyáltalán mi az a laktóz? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mi a laktózérzékenység?
A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz (másnéven tejcukor) lebontásának a zavara. Egészen pontosan a tejcukor lebontásához szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje okozta emésztési probléma.

Tudtad? Magyarországon a laktózintoleránsok száma 10 és 35 százalék közé tehető.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

  • Kellemetlen alhasi problémák. Például: gyomorgörcs, puffadás, hasmenés.
  • Bőrproblémák. Például: akné, bőr irritációk.
  • De társulhatnak egyéb problémák is. Például: krónikus fáradtság, depresszió, fejfájás, kimerültség, alvászavar.

Ha tej vagy tejtermék fogyasztása után hasonló tüneteket észleltek, mindenféleképp keressétek fel kezelőorvosotokat!

Miben van laktóz?
Ahogy arra már a nevéből is következtethetünk, a tej és a különböző tejtermékek természetes formában tartalmaznak tejcukrot.
Ne feledkezzetek meg azokról az élelmiszerekről sem, melyekbe előállításuk során kerül laktóz valamilyen formában! Ilyenek például a különböző péksütemények, csokoládék, egyes kényelmi termékek (pl.: instant krémlevesek), de figyelni kell még a különböző húskészítmények összetételére is.
Figyeljétek az élelmiszer címkéken a következő szavakat:
Tej, laktóz, tejcukor, tejsavó vagy tejsavópor, tejpor stb.

Tudtad? Az életkor előrehaladtával csökken szervezetünkben a laktáz enzim szintje. 

Mitől lesznek laktózmentesek a tejtermékek?
A laktózmentes tejben és tejtermékekben (pl. joghurt, tejföl) a laktózt hozzáadott laktáz enzimmel bontják alkotórészeire. Ezáltal szervezetünkbe már lebontott formában (glükóz és galaktóz egységekre lebontva) kerülnek be, és így fogyasztásuk a tejcukor-érzékenyeknek sem okoz problémát.

Tudtad? Az enzim hozzáadásával készült laktózmentes ételek íze édesebb. Ez annak köszönhető, hogy a glükóz édesebb ízhatást kölcsönöz, mint a laktóz.

A laktózmentes sajtok titka

Laktózmentes sajtot két módon lehet készíteni: laktáz enzim hozzáadásával, vagy természetes úton, amikor az érlelésnek köszönhetően bomlik le a laktóz. Ez történik például az ementáli és a parmezán sajtok esetében. Általánosságban elmondható, hogy minél tovább van érlelve egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz.

Tudtad? A szóbeszéd szerint, a kecsketej laktózmentes. Valójában azonban a kecsketej is tartalmaz laktózt.

Hogyan győzödjünk meg arról, hogy laktózmentes egy sajt?
Laktózmentesnek az a termék nevezhető, amelynek a laktóztartalma kevesebb, mint 0,1 g / 100 g. Amennyiben a csomagoláson, a kötelezően feltüntetendő tápérték táblázatban a sajt szénhidrát- vagy cukortartalma 0,1 g/100 g  vagy az alatti, akkor (mivel más cukrot nem tartalmazhat) biztosak lehetünk benne, hogy a sajt laktózmentes.

Tipp: A Pannónia Mester és a Medve Szendvics sajtok az érlelésnek köszönhetően, a Medve laktózmentes kockasajt pedig a felhasznált laktózmentes alapanyagoknak, valamint a legfontosabb összetevőjének, a természetes módon laktózmentes hosszan érlelt ementáli sajtnak köszönhetően fogyasztható bátran laktózérzékenyeknek is.

A sajt fontos kalciumforrás, ezért a laktózérzékenyeknek sem szabad lemondaniuk fogyasztásukról. Keressétek a laktózmentes, illetve a minél hosszabb érlelésű, keménysajtokat!

Szarvas Veronika
Szarvas Veronika

Szarvas Veronika, diplomás dietetikus vagyok. Dietetikusként a kiegyensúlyozott,  változatos és gyakorlatban megvalósítható étrend híve vagyok. A kiegyensúlyozott értend sokféle alapanyagból, változatos ételekből és élelmiszerekből áll össze, ezért akkor teszünk a legjobbat a szereveztünkkel, ha minél több féle élelmiszert, minél változatosabban fogyasztunk. Cikkeimben az egészséges táplálkozásra és annak fenntarhatóságára szeretném felhívni a figyelmet, melynek szerves része a sajtfogyasztás is. A Sajtbisztó oldalán olyan cikkekkel szeretnék kedveskedni nektek, melyekben bemutatom a sajfogyasztással kapcsolatos legfontosabb, aktuális és általános dietetikai tudnivalókat.

Fastbridge

További érdekességek