Az interneten napjainkban egyre több olyan cikket lehet találni, ami azzal foglalkozik, hogy milyen sajtokat lehet enni terhesen. Valóban van alapja ezeknek az írásoknak, vagy városi legendákról beszélnek a cikkírók? Ebben az esetben a felvetés bizony valós! Lássuk, miért!
Tiltólistás élelmiszerek, de miért? A terhesség során csökkenhet a szervezet természetes védekezőképessége. Előfordulnak olyan élelmiszerek, melyek általában ártalmatlanok az emberre, a terhesség alatt azonban veszélyeztethetik a magzat egészségét.
Ezek közé az élelmiszerek közé tartoznak egyes sajtok is. Szerintem már mindenkinek van egy sejtése, hogy melyik sajtokról beszélünk. Igen, a különböző penészes sajtokról.
Várandósok, figyelem! Ezeket a sajtokat kerüljétek:
Fehérpenészes sajtok, pl.: camembert.
Vöröspenészes, vagy más néven rúzsos sajtok, pl.: pálpusztai.
Kékpenészes sajtok, vagy más néven márvány sajtok, pl.: roquefort.
Ezeknek a sajtoknak magasabb a víztartalmuk és a keménysajtoktól eltérően kevésbé savasak, ezért ideális közeget biztosítanak a baktériumok szaporodásához. De vigyázzunk, ugyanis a hetek óta hűtőben tárolt, egyébként biztonságosnak ítélt sajtokban is megtelepedhetnek hasonló törzsek.
A pasztőrözetlen (nem hőkezelt) tej és tejtermékek veszélyei A nyers tej fogyasztása kockázatos lehet, mert különböző baktériumokat, illetve vírusokat tartalmazhat, ezért várandósság ideje alatt érdemes elkerülni a belőle készült különböző tejtermékeket is.
Tanács, nem csak várandósoknak! Friss nyers tejet csak megbízható helyen vásároljunk, és kerüljük az alkalmi árusokat! Tudtad? Terhesség alatt nem csak a kiegyensúlyozott étrendre kell figyelni. Vannak olyan élelmiszerek, melyeket kerülni kell. Ilyen például a sushi, a tatár bifsztek, de a mosatlan gyümölcsökre és zöldségekre is figyelni kell.
Mi a helyzet a többi sajttal? A penészes és márványsajtokon kívül, minden sajt beilleszthető a kismamák étrendjébe, sőt! Várandósság idején a táplálkozás alapvetően befolyásolja a baba fejlődését. Ezért fontos, hogy a kismamák figyeljenek többek között a megfelelő kalcium bevitelre, melynek legjobb forrása a tej és a különböző tejtermékek.
Tipp: Egy átlagos felnőtt számára 600-800 mg az ajánlott napi kalcium bevitel. 100 g maasdam típusú sajtban 930 mg kalcium található, ami kb. 3 nagy szeletet jelent pl. Pannónia Bársony sajtból.
Mennyi a szükséglet várandósság esetén? Várandósoknak a kalcium szükséglet közel kétszeresét kell fogyasztaniuk, vagyis 1200 mg kalciumot, naponta.
Leendő anyukák, ne feledjétek, hogy milyen sajtokat kerüljetek terhességetek során, de arról sem feledkezzetek meg, hogy vannak a penészes sajtokon kívül más sajtok is, melyeket bátran fogyaszthattok!
Szarvas Veronika
Szarvas Veronika, diplomás dietetikus vagyok. Dietetikusként a kiegyensúlyozott, változatos és gyakorlatban megvalósítható étrend híve vagyok. A kiegyensúlyozott értend sokféle alapanyagból, változatos ételekből és élelmiszerekből áll össze, ezért akkor teszünk a legjobbat a szereveztünkkel, ha minél több féle élelmiszert, minél változatosabban fogyasztunk. Cikkeimben az egészséges táplálkozásra és annak fenntarhatóságára szeretném felhívni a figyelmet, melynek szerves része a sajtfogyasztás is. A Sajtbisztó oldalán olyan cikkekkel szeretnék kedveskedni nektek, melyekben bemutatom a sajfogyasztással kapcsolatos legfontosabb, aktuális és általános dietetikai tudnivalókat.