Sajtbisztró

Legek a sajtvilágból

8 perces olvasási idő

Lehet nagyon drága, nagyon öreg, vagy éppen az átlagosnál büdösebb is egy sajt de a szívünknek és ízlelőbimbóinknak még így kedves marad. Ha sajtról van szó, akkor ugyanis nincs olyan formájú, ízű vagy állagú, aminek ne lenne meg a saját rajongótábora! Ezért ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek néhány érdekes és megdöbbentő „leg”-et a sajtok világából, amilyenekkel talán még ti sem találkoztatok.

A világ legnagyobbja 

Sajtból sosem elég, ezt jól tudja minden sajtrajongó. Így gondolták ezt Moszkvában is, amikor elkészítették a világ legnagyobb ömlesztett sajtját, melyet a moszkvai sajtfesztiválon mutattak be az érdeklődőknek. A gigászi sajtóriás csaknem egyméteres hosszával 160 kilót nyomott. Ennek az elkészítéséhez szükség volt 96 kg keménysajtra, 11,2 kg tejporra, 32 kg vajra és 4,8 kg vízre. A monstrumot a Druzsba névre keresztelték, mely oroszul barátságot jelent. A könnyen szeletelhető ömlesztett sajt zsírtartalma 50-70% közötti volt, és bármiféle tartósítószertől és festékanyagtól mentesen készült. 

Forrás: orangesmile.com

Szó mi szó, mi is szívesen összebarátkoznánk vele, legalábbis néhány falat erejéig.

A legbüdösebb

Forrás: pongcheese.co.uk

A sajtnak bizony intenzív szaga van, főleg, ha speciális baktériumokkal érlelik. Ha azt gondoltátok, hogy a Pálpusztainál nem létezik büdösebb sajt, nagyot tévedtetek. De akkor mégis melyik sajt büszkélkedhet a világ legkellemetlenebb szagával? Rengetegen versenybe szállhatnának ezért a címért, ezt mégis az Époisses de Bourgogne nyerte el, amely egy tehéntejből készült francia lágysajt. Ezt a sajtot az ország keleti részén, Époisses falujában állítják elő. A különlegessége az, hogy helyi almapálinkában, a Marc de Bourgogne-ban, mossák meg. Akik találkoztak már vele, azon a véleményen vannak, hogy tipikusan romlott tejszaga van, de ha ettől el tudunk vonatkoztatni, akkor megéri kipróbálni ezt a különlegességet.

A legdrágább

Forrás: irishmirror.ie

Azoknak, akik szeretik az ínyenc, különleges sajtokat, sokszor mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. De azt tudtátok, hogy a világ legdrágább sajtja nem tehén, nem is juh, de még csak nem is kecske tejéből készül? A rendkívül magas áron forgalmazott sajt ugyanis egy, a mai Szerbia és Montenegró természetvédelmi területén őshonos szamárnak köszönhető. A magas ára abból adódik, hogy egy átlagos szamárkanca legfeljebb másfél-két liter tejet képes produkálni, napi háromszori fejést követően, ráadásul ez végig manuálisan történik, ami rendkívüli módon lassítja a folyamatot. Ha ez nem lenne elég, a szamártej meglepően kevés szárazanyagot tartalmaz, így kevesebb sajtot is lehet belőle előállítani. Még egy érdekessége, hogy tápanyagtartalmában közel megegyezik az anyatejjel. 

A vidék különleges sajtcsemegéjének, a Pule-nak az ára mindig attól függ, hogy adott időszakban összesen mennyi szamártej felhasználásából, mekkora mennyiséget tudtak előállítani. Ennek köszönhető, hogy 1 kg szamársajt akár 100 és 300 ezer forint közötti árfolyamon is mozoghat. Borsos ára és körülményes előállítása miatt kereskedelmi forgalomban nem is nagyon kapható, illetve a fanatikus – és igen gazdag – sajtrajongók hamar felvásárolják a szűkös készletet.

A legmagasabb áron eladott

Forrás: internet

Bár, a Pule büszkélkedik a legmagasabb árú sajt címével, ne feledkezzünk meg a sajt aukciókról, ahol boltokban nem kapható típusokat árvereznek el hihetetlenül magas áron. A szofisztikált sajtimádók a világ minden tájáról özönlenek az ilyen árverésekre, ahol szert tehetnek egy-egy igazi ritkaságra. 2018-ban Spanyolországban, Las Arenasban talált gazdára az eddigi legmagasabb áron eladott sajt, amelynek kikiáltási ára 1000 euróról, vagyis 335 ezer forintról indult. A licitálók több mint 14-szer tolták fel az árát, mígnem 4,6 millió forintért kelt el a nem hétköznapi, összesen 2 kilós csemege. Így minden idők legmagasabb áron eladott sajtja egy Tielvében előállított Cabrales kéksajt lett, amit az oviedói Llagar de Colloto étterem tulajdonosa, Iván Suárez szerzett meg.

A legfurcsább külső

Ronda, de finom, tartja a mondás. Mi sem lehetne igazabb állítás a Divle Obruk-ra, ami a törökök egyik legérdekesebb gasztroremeke. A ritka, barlangban érlelt török sajt készítéséhez egy ősi technikát alkalmaznak, ami cseppet sem hétköznapi. 

Törökországban többféle tulum, azaz ruhás sajt létezik. Ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Divle településen készülő Divle Obruk. A sajtot a vidéken őshonos karaman juhok tejéből készítik, majd birka vagy kecskebőrből készült zsákban érlelik egy több mint 100 méter mély barlangban, amitől egyedi aromát kap. A kézzel készült bőr zsákokat csupán egyszer használják fel, némely zsák pedig akár 22 kiló sajtot is rejthet. A sajt titka, hogy a barlang egyedülálló mikroklímája miatt különleges penészréteg képződik rajta, ami jellegzetes aromát és külsőt kölcsönöz neki. A sajt először kékes, majd fehér színűvé válik – a rokfort sajthoz hasonlóan-, és végül a baktériumok hatására fakó vöröses tónust vesz fel. Miután az érlelés befejeződik, a Divle Obruk belseje fehér vagy halványsárga színűvé válik. 

Forrás: internet

A legöregebb

Forrás: internet

A világ legöregebb sajtjára német kutatók bukkantak egy távol-keleti múmia végső nyughelyében. A vákuumszerű környezetnek köszönhetően a sajt ellen tudott állni a bomlási folyamatoknak, így az tökéletes állapotban maradt fent. Az ókori tetemre Kína Taklamakán sivatagának homokdűnéi között bukkantak rá, amely mellett egyben a világ – jelenleg ismert – legidősebb sajtja hevert. Az első becslések szerint a több mint 3600 éves marhabőrbe csomagolt ételkülönlegesség akár még a mai napig is fogyasztható lenne, ha nem nyilvánították volna muzeális értékű ereklyének.

Azt nem tudni, ki volt a mumifikálódott személy, azt azonban feltételezhetjük, hogy igazi sajtrajongó volt, ha kedvenc csemegéjét még a sírba is magával vitte.

További érdekességeket a sajtok sokszínű világáról itt olvashatsz.

Fastbridge

További érdekességek