Sajtbisztró

Tökéletes vörösbor és sajt kombinációk

Tökéletes vörösbor és sajt kombinációk
4 perces olvasási idő

A közhiedelem szerint a sajtok mellé elsősorban a vörösborok passzolnak. Ez persze nem feltétlenül igaz, ahogy korábban itt már írtunk is erről. Most azonban tényleg a tökéletes vörösbor és sajt párosításoknak járunk utána.  

Más ételekhez hasonlóan a sajt íze is jobban előhívható, ha a megfelelő itallal párosítjuk. Annak érdekében, hogy minden aromát maximálisan tudj élvezni, a következő szabályokat tartsd szem előtt a választás során:

  1. Részesítsd előnyben az alacsonyabb alkoholtartalmú italokat, mert a sajtok alapvetően ezeket tűrik meg. Kivételt képeznek ez alól a legérettebb termékek, melyek a magasabb alkoholtartalom mellett is érvényesülnek.
  2. Ügyelj a hasonló intenzitásra. Egy erőteljes sajt és egy intenzív bor például tökéletes párost alkot. Persze, szeretjük a teljesen új gasztronómiai irányokat, viszont ebben a kérdésben jobb, ha a harmóniát tartjuk szem előtt.
  3. Az azonos régióból származó termékekkel biztosan nem nyúlsz mellé. Általában az ugyanolyan hagyományokkal, ugyanazokkal a természeti adottságokkal rendelkező térségekből származó termékek jól kiegészítik egymást.

TIPP!
Ha többféle bor van a hűtőben vagy a pincében, viszont nem szeretnél mindegyikhez külön sajtot beszerezni, akkor tedd le a voksod a félkemény fajták mellett. Ezek közé tartozik a gruyére, ementáli (pl. Pannónia Mester), gouda, melyek egyaránt ideális társai a testes vörös-, valamint az ízletes fehérboroknak.

Milyen sajtot, milyen vörösborhoz?

Mosott kérgű sajtok
A mosott kérgű lágysajtoknál (pl. Pálpusztai, Mosoni Csemege) meghatározó tényező az érettség mértéke. Minél érettebb, fűszeresebb, annál aromásabb, idősebb vörösborokat kíván. A hazai vidékekről a villányi zweigelt, az egri, illetve a soproni pinot noir, a külföldiek közül pedig a burgundi pinot noirt ajánljuk a sajt mellé.

Kecskesajtok
A fiatal kecskesajtokhoz (pl. Chavroux) elsősorban az üde fehérborok passzolnak, az érettebbeknél azonban létjogosultsága van a könnyebb vörösboroknak. A primőr portugieseren túl a francia borokat emelnénk ki, közülük is a beaujolais-i régióból származókat. Nem véletlen, hiszen az országban nagy hagyománya van a kecskesajtok készítésének, fogyasztásának.

Fehérpenészes lágysajt
A fehérpenészes lágysajtok (pl. natúr Tihany Ínyenc Camembert, natúr Tihany Brie) az egyik legváltozatosabb kategóriát képviselik. Az érettebb fajták magas zsírtartalma olyan kísérőt igényel, ami jelentősebb savtartalmával könnyedén áthatol ezek aromáján. Próbáld ki a brie, a camembert és a zweigelt, pinot noir vagy kadarka együttesét. Ha konkrét borokat említünk, akkor a villányi sillert és portugiesert, illetve a Rhone-völgyi grenache-t javasoljuk.

TIPP!
A felsorolt kombinációkhoz érdemes valamilyen kenyérfélét kínálni, ebből a szempontból jó döntés a teljes kiőrlésű rozskenyér.

Kísérőitalok a borokon túl
A borokon kívül egyéb italok is társíthatók a sajtokhoz, így azok számára szintén biztosított az élmény, akik nem rajonganak a borokért. Ide tartoznak bizonyos sörök, pezsgők, almaborok, valamint a szénsavmentes ásványvíz. A gyümölcslé, a limonádé, illetve a kávé azonban kevésbé vagy egyáltalán nem passzol. Természetesen kivétel ebben az esetben is akad, Svájcban például a sajtfondühöz teát szolgálnak fel.

Fastbridge

További érdekességek